Leningfonds+voor+asbestsanering
Nieuws
©

Leningfonds voor asbestsanering

Er komt geen nieuwe subsidieregeling voor het verwijderen van asbestdaken. Wel komt er een fonds voor leningen waarmee het saneren van asbestdaken is te financieren. Dat schrijft staatssecretaris Stientje van Veldhoven van Infrastructuur en Waterstaat in een brief aan de Tweede Kamer.

In juni is het wetsvoorstel 'Verwijdering asbest en asbesthoudende producten' door de Eerste Kamer verworpen. Daardoor is er momenteel geen einddatum waarop asbest geheel verboden is. Terwijl dat eerder per 1 januari 2024 het geval zou zijn.

Wel gevaarlijk


Volgens het advies van de Gezondheidsraad uit 2010 is asbest in de omgeving wel gevaarlijk voor mens en milieu. Asbest - en dan met name de resterende asbestdaken - is oud en verweert steeds verder. Het blijft volgens Van Veldhoven dan ook van belang om deze laatste grote bron van asbestvezels in de leefomgeving aan te pakken. Voor veel eigenaren van gebouwen met asbestdaken wordt het probleem in de toekomst groter omdat verzekeraars asbestdaken uitsluiten en banken bedrijven niet verder willen financieren en hypotheken niet meer verstrekken als er een onverzekerd asbestdak is. De vraag is volgens de staatssecretaris dus niet óf, maar hóe we daar als maatschappij een antwoord op geven.

De afgelopen periode heeft het ministerie overleg gehad met de koplopers op het gebied van de asbestaanpak. Daaruit blijkt dat de samenwerkingsverbanden - zoals de Asbesttrein - succesvol hebben gewerkt aan een versnellingsaanpak die eigenaren stimuleert, ontzorgt en helpt om hun asbestdak te verwijderen. In deze samenwerkingsverbanden zijn meerdere provincies en gemeenten en de bouw- en asbestsector actief onder actieve regie van de Rijksoverheid.

Vanaf 2020


Het ministerie wil deze samenwerkingsverbanden nu voortzetten en verbreden naar zoveel mogelijk andere partijen. Deze samenwerkingsovereenkomsten zullen de vrijwillige sanering op meerdere manieren stimuleren. Een van de opties daarbij is een fonds voor de financiering van de vrijwillige asbestsanering. Dat fonds moet in 2020 operationeel zijn en zal tot 2028 leningen verstrekken.
Daarnaast wordt er actief ingezet op het collectief saneren van daken en het koppelen van de sanering aan de energietransitie.

 

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Maandag
  20° / 11°
  50 %
 • Dinsdag
  20° / 12°
  75 %
 • Woensdag
  21° / 11°
  10 %
Meer weer