Deelnemers+nodig+voor+onderzoek+naar+stofbelasting
Nieuws
©

Deelnemers nodig voor onderzoek naar stofbelasting

Er zijn 50 varkensbedrijven nodig die deelnemen aan een onderzoek naar de stofbelasting van varkenshouders en hun medewerkers. De inspectie Sociale Zaken en Werkgelegenheid heeft in 2018 - naar aanleiding van inspecties op varkensbedrijven - varkenshouders gesommeerd zo’n blootstellingsonderzoek uit te voeren. De POV heeft dit collectief opgepakt, omdat dit onderzoek voor een individueel bedrijf te kostbaar is en voor de hele sector van belang.

Er zullen diverse typen varkensbedrijven worden onderzocht, zowel reguliere bedrijven met zeugen, gespeende biggen en vleesvarkens als bijvoorbeeld bedrijven met uitloop en biologische bedrijven. Van ieder type zal een aantal bedrijven nodig zijn om te komen tot betrouwbare resultaten. Onderzoeksinstituut IRAS gaat de metingen uitvoeren in de periode november 2019 tot en met mei 2020.

Een dag meten


Bij varkenshouders die mee willen doen aan het onderzoek zal gedurende één dag de persoonlijke stofblootstelling worden gemeten met behulp van een draagbare pomp.  Daarbij is het nodig bij te houden welke werkzaamheden tijdens de metingen worden verricht. Op de meetdag is een medewerker van IRAS aanwezig om antwoord te geven op vragen en eventuele problemen op te lossen. Nadere informatie over het aantal benodigde bedrijven per type en over wat deelname aan het onderzoek exact inhoudt volgt nog en zal door de POV worden gecommuniceerd.

Het is van belang dat zich voldoende varkensbedrijven aanmelden om mee te werken aan het onderzoek. Aanmelden kan door een e-mail te sturen naar Welmoed Rijpkema: wrijpkema@pov.nl. Inhoudelijke vragen over het onderzoek kunnen worden gesteld aan Floortje Herder via fherder@pov.nl.

 

 

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Blogs

Stelling

Loading

Weer

 • Woensdag
  17° / 14°
  70 %
 • Donderdag
  17° / 11°
  70 %
 • Vrijdag
  18° / 11°
  50 %
Meer weer