Mestprobleem+duurzaam+opgelost
Nieuws
©

Mestprobleem duurzaam opgelost

Duurzaam Landleven Bernheze (DLB) is trots op wat is bereikt. 27 veehouders uit die Brabantse regio  hebben hun mestprobleem samen duurzaam opgelost. Het grote publiek kan de meest innovatieve en duurzame mestvergister en -verwerker van Nederland met eigen ogen komen bekijken.

Op 27 oktober vindt namelijk een open dag plaats bij het op dit moment meest innovatieve en duurzame initiatief om mest om te zetten in duurzame energie, een te exporteren mineralenstroom en schoon water. Door mestvergisting ontstaat biogas dat omgezet wordt in groene stroom. De opgewekte hoeveelheid duurzame stroom is genoeg voor de helft van alle gezinnen van de gemeente Bernheze. Vanaf 1 januari 2017 gebruikt de gemeente lokaal opgewekte groene stroom voor het laten branden van al haar straatverlichting. Stichting Duurzaam Landleven is een van de twee energieleveranciers.

Open dag


Na de mestverwerking ontstaat een mineralenstroom die wordt afgezet bij akkerbouwers in het buitenland. Alleen schoon water blijft achter in het gebied waar de 27 veehouders van de stichting DLB actief zijn. De eerste plannen om hun mestprobleem samen en regionaal opgelost te krijgen, kwamen al in 1999 op tafel. Na twintig jaar doorzetten en investeren in innovatieve technieken is het eindelijk gelukt. Daar zijn ze trots op en dat tonen ze ook door een open dag te organiseren.
Op zondag 27 oktober tussen 11.00 en 16.00 uur is iedereen welkom bij Duurzaam Landleven Bernheze aan de Nieuwe Steeg 2 in Heeswijk-Dinther.

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Maandag
  20° / 11°
  50 %
 • Dinsdag
  20° / 12°
  75 %
 • Woensdag
  21° / 11°
  10 %
Meer weer