Drie+vliegen+in+%C3%A9%C3%A9n+klap
Blog
©

Drie vliegen in één klap

Het tij lijkt dit najaar wat gekeerd te zijn, maar schijn bedriegt. De aardbol staat in vuur en vlam. Wereldberoemd is de Amazonebrand geworden. Maar ook de oerwoudbranden in Indonesië en bosbranden in Afrika haalden het nieuws. Zelfs de Noordpool stond in brand. Iets dichter bij huis zijn de talrijke natuurbranden in Zuid-Europa. En in onze contreien zijn het bos-, heide-, veen-, duin- en bermbranden. En wat schetst mijn verbazing: de EU pompt miljoenen euro’s in wetenschappelijk onderzoek om dergelijke branden te kunnen beheersen. Vier miljoen euro voor een trainingsprogramma van nieuwe experts in natuurbranden. Want het aantal natuurbranden zal toenemen en erbij blijven horen door de klimaatverandering en verdroging.
Je kunt het zo gek niet bedenken of het kan in brand vliegen. Olievelden, huizen, flats, scholen, winkelpanden, gevangeniscellen, stomerijen, cafés, auto’s, garages, raffinaderijen, een palletfabriek, afvalverwerkers, vliegtuigen, koeltrailers, zonnepanelen, accu’s, adapters, de Notre Dame. En in dat oneindige rijtje staan natuurlijk ook stalbranden. Bijzonder is dat vrijwel elke brandende stal het landelijke nieuws haalt. Telkens stuurt politiek Den Haag onder aanvuring van de Partij voor de Dieren een spervuur aan vragen af op de verantwoordelijke minister. Die Randstedelijke partij benut zulke ingrijpende incidenten - ingrijpend voor dieren, de veehouder en zijn gezin, medewerkers en buren - als vuurvast bewijs voor hun vee-exit-missie.

Dat alles overziend kun je bijna niet anders concluderen dan dat het klimaat wel op hol moet slaan. De mensheid wakkert dat klimaatvuurtje zelf aan. Licht ontvlambare wereldleiders die zorgen voor oplaaiende handelsconflicten. Verhitte discussies. Brandende vragen en hot issues. Het groeiende aantal heethoofden en steeds meer mensen met een kort lontje.
En dan nog die tropische hittegolf en piektemperaturen van 40 graden plus in ons ‘koude kikkerlandje’. Hoe houd je onder zulke omstandigheden het hoofd koel? En varkensstallen? Na zo’n ingrijpende ervaring met hittestress bij hun dieren geeft menig varkenshouder aan bereid te zijn te investeren in koeling. Voorop staat het borgen van het welzijn van hun dieren. Als ze het slim aanpakken kunnen ze dat meteen combineren met het brandveiliger maken van hun stallen. En zo bouw je ook weer aan maatschappelijk draagvlak en imago. Drie vliegen in één klap.

Jos Thelosen
Varkensredacteur

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Woensdag
  21° / 11°
  10 %
 • Donderdag
  21° / 9°
  60 %
 • Vrijdag
  22° / 14°
  90 %
Meer weer