Srv+wordt+steeds+concreter
Nieuws
©

Srv wordt steeds concreter

De Subsidieregeling sanering varkenshouderij (Srv) die de Nederlandse overheid heeft opgesteld, heeft de goedkeuring gekregen vanuit Brussel. Vanaf 11 oktober kunnen varkenshouders de voorwaarden in de regeling inzien en zich gaan voorbereiden op deelname. De inschrijving opent op 25 november en loopt tot 15 januari 2020. 

De Srv draagt bij aan het verminderen van de geuroverlast, aan het verbeteren van de leefomgeving en het terugdringen van schadelijke stoffen zoals ammoniak en stikstof. Met name in de concentratiegebieden Zuid en Oost van de Meststoffenwet (Oost-Brabant, Noord-Limburg, stukken van Gelderland en Overijssel en een klein stuk Utrecht), waar de meeste varkens worden gehouden. Het varkensrecht van stoppende boeren wordt opgekocht en uit de markt genomen. Hierdoor zal het aantal varkens in Nederland afnemen.

Het kabinet trekt 180 miljoen euro uit voor de Srv. Varkenshouders die zelf aangeven te willen stoppen, worden daarbij geholpen door de subsidieregeling. LNV-minister Carola Schouten meldde dat op 10 oktober per brief aan de Tweede Kamer. De regeling is vanaf 11 oktober in te zien in de Staatscourant.

Marktconforme vergoeding


Met de Srv ontvangen varkenshouderijen een marktconforme financiële vergoeding voor het varkensrecht, naast een vergoeding voor het waardeverlies van de stallen. De hoogte van de vergoeding voor het varkensrecht wordt enkele dagen voorafgaande aan de openstelling van de subsidieregeling vastgesteld op basis van de dan geldende marktprijs. Varkenshouders mogen na deelname aan deze regeling geen nieuwe varkenshouderij meer starten.

Tweede regeling


Toekomstgerichte varkenshouders die juist willen doorgaan en hun bedrijven verduurzamen, kunnen binnenkort een beroep doen op een tweede regeling, schreef Schouten in dezelfde brief. Deze regeling is gericht op innovatie en brongerichte emissiebeperking. "Zo slaan we meerdere slagen tegelijk: we ondersteunen varkenshouders die willen stoppen, we stimuleren verdere verduurzaming van de varkenshouderij en we verbeteren de leefomgeving rond deze bedrijven.”

Hier vindt u meer over de Srv.

 

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Woensdag
  20° / 12°
  10 %
 • Donderdag
  20° / 8°
  60 %
 • Vrijdag
  21° / 14°
  75 %
Meer weer