Prolaps+bij+zeugen+is+niet+erfelijk
Nieuws
©

Prolaps bij zeugen is niet erfelijk

Een gecombineerde prolaps van de vagina en anus bij zeugen is niet erfelijk. Dat blijkt uit een onderzoek door de universiteit van Iowa. Het onderzoek is uitgevoerd omdat een prolaps in de Verenigde Staten vaker voorkomt. 

Een gecombineerde prolaps van de vagina en anus bij de zeugen is een groot probleem. Het is niet goed te verhelpen en leidt dan ook tot een hogere uitval bij de zeugen. Mede daarom is onderzocht of deze gecombineerde prolaps erfelijk is. De onderzoekers hebben daarvoor de gegevens van ruim 11.000 zuivere lijns Large White zeugen vergeleken. Het blijkt dat de erfelijkheidsgraad van een gecombineerde prolaps van vagina en anus zo laag is, dat niet van een erfelijke component kan worden gesproken.

Eerste worps


Uit het onderzoek bleek wel dat een prolaps van vagina en anus vooral bij de eerste worpszeugen voorkomt. De onderzoekers raden zeugenhouders dan ook aan goed te letten op alle omgevingsfactoren die een oorzaak kunnen zijn van de gecombineerde prolaps van vagina en anus. Die factoren kunnen bijvoorbeeld een te lang geboorteproces of onjuiste geboortehulp zijn.

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Woensdag
  19° / 12°
  10 %
 • Donderdag
  20° / 8°
  60 %
 • Vrijdag
  20° / 14°
  75 %
Meer weer