Nieuw+PIA%2Dvaccin+via+injectie
Nieuws
©

Nieuw PIA-vaccin via injectie

Binnenkort komt er een nieuw vaccin tegen PIA op de markt. De Europese autoriteiten hebben hun goedkeuring gegeven aan Porcilis Lawsonia, een vaccin van MSD Animal Health. Het nieuwe PIA-vaccin is via een injectie toe te dienen en te gebruiken bij biggen vanaf drie weken leeftijd.

Het nieuwe vaccin doorloopt nu de registratie in de diverse Europese landen - waaronder Nederland - en komt daarna zo snel mogelijk op de markt. Hoe lang dat precies duurt, is volgens woordvoerder Marleen van Sleuwen van MSD Animal Health niet exact te zeggen.

Uitgebreide bescherming


In de Europese registratie staat dat het vaccin toepasbaar is vanaf drie weken leeftijd en dan minimaal 21 weken bescherming biedt tegen de gevolgen van Lawsonia intracellularis, beter bekend als PIA. De vaccinatie vermindert de negatieve gevolgen van PIA - diarree, verlies van dagelijkse gewichtstoename, aantasting van de darmen - en verlaagt de uitval. Daarbij zorgt de vaccinatie er voor dat er minder bacteriën worden uitgescheiden met de mest, waardoor er ook minder kans is op verspreiding binnen het bedrijf. Het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen beoordeelt momenteel de studies die zijn uitgevoerd voor de Europese toelating van het PIA-vaccin. Na goedkeuring door het College is het nieuwe PIA-vaccin dan beschikbaar in Nederland.

Mengen


Porcilis Lawsonia is een vaccin dat via een injectie wordt toegediend in de spieren (intramusculair). Voordeel hiervan is dat het zeker is dat iedere big het vaccin krijgt toegediend. Daarnaast staat de Europese registratie toe om het vaccin te mengen met Porcilis PCV M Hyo, dat bescherming biedt tegen circo en Mycoplasma. Met één handeling zijn de biggen daardoor te beschermen tegen drie ziekten.

 

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Donderdag
  10° / 3°
  70 %
 • Vrijdag
  12° / 3°
  30 %
 • Zaterdag
  17° / 4°
  70 %
Meer weer