Gezondheidsproject+ook+voor+varkenshouders+in+noorden
Nieuws
©

Gezondheidsproject ook voor varkenshouders in noorden

Het Traject Optimaliseren Diergezondheid kan nog meer deelnemers verwelkomen. “Ook varkenshouders uit het noorden kunnen deelnemen om onder begeleiding van een coach de gezondheid van hun varkens verder te verbeteren”, zegt projectbegeleider Janine Roemen. “Soms denken varkenshouder kennelijk dat het alleen een project is voor het zuiden. Dat is zeer zeker niet het geval.”

Aan het landelijke Traject Optimaliseren Diergezondheid nemen inmiddels bijna dertig varkenshouders deel. Er is nog steeds ruimte voor enkele tientallen deelnemers. Enige voorwaarde is dat het antibioticagebruik bij zeugen of vleesvarkens boven de 5 dierdagdoseringen ligt of bij de gespeende biggen boven de 20.

Eye opener


De belangrijkste eye opener voor de varkenshouders die deelnemen, is dat de communicatie tussen varkenshouder, voeradviseur en dierenarts een stuk beter kan. De gedachte is volgens Roemen vaak dat er in de varkenssector al met een goed managementteam van varkenshouder, dierenarts en voeradviseur wordt gewerkt. “Dat viel tegen. Van de dertig bedrijven waren er maar vijf die werkten met een managementteam dat structureel bij elkaar komt. En ook bij die vijf bedrijven kon het onderlinge overleg nog wel beter.”
De varkenshouders vinden het een voordeel dat de coach bij het gezamenlijk overleg tussen varkenshouder, voeradviseur en dierenarts aanwezig is. “De eerste keer moet iedereen zich een beetje blootgeven en laten zien wat voor persoon hij of zij is”, zegt Roemen. “Hoe reageer je op elkaar en op commentaar bijvoorbeeld? De coach - die daarin is getraind - begeleidt het proces. Door de begeleiding verbetert de onderlinge communicatie tussen varkenshouder, voeradviseur en dierenarts. En als het kan zijn er ook medewerkers of bijvoorbeeld een fokkerij-adviseur bij betrokken.”

Schouders eronder


Resultaat van de eerste gesprekken samen met de coach is dat er een team komt dat de schouders er onder zet. “Dat is het eerste directe voordeel dat de varkenshouders ervaren”, zegt Roemen. “Het verbeteren van de diergezondheid gaat natuurlijk niet zomaar in een paar weken tijd.”
Deelnemers aan het project krijgen vijf keer begeleiding vanuit de coach. Of dat de eerste keren maandelijks of met grotere tussenpozen gebeurt, wordt individueel per bedrijf afgestemd. Bij de start van het project worden gegevens over productie, diergezondheid, antibioticagebruik en ook resistentieniveau vastgelegd. Resultaten worden altijd anoniem verwerkt. De varkenshouder krijgt uiteraard wel inzicht in zijn eigen resultaten maar verder zijn de gegevens niet traceerbaar.

Vragen


Voor vragen of aanmelden: neem contact op met Janine Roemen, 06-21232594 of janine.roemen@zlto.nl. Of kijk op de website: www.zlto.nl/optimaliseren-diergezondheid-varkenshouderij.
Traject Optimaliseren Diergezondheid is een landelijk project in samenwerking met POV en de LTO’s en is onderdeel van de uitvoeringsagenda van de POV. En wordt gefinancierd door ZonMW, LTO Noord, LIB en POV.

Zie ook: Eerste groep varkenshouders start met gezondheidsproject

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Donderdag
  5° / -1°
  20 %
 • Vrijdag
  6° / 2°
  20 %
 • Zaterdag
  9° / 5°
  60 %
Meer weer