Dierenwelzijn+hot+tijdens+hitte
Nieuws
©

Dierenwelzijn hot tijdens hitte

Varkenshouders zijn gewend in te spelen op veranderende omstandigheden zoals extreme hitte. Ze zijn voorbereid, plannen hun werkzaamheden anders en laten dieren zeker op de heetste momenten van de dag met rust. Steeds meer varkenshouders investeren in mogelijkheden om hun stallen te koelen.

Op Twitter en Facebook en andere (sociale) media is de hitte aanleiding om de aandacht de vestigen op het welzijn van dieren. Beelden van ondernemers die trots zijn op de op hun bedrijf doorgevoerde technische maatregelen om verkoeling te krijgen in stallen circuleren volop (#geenhittestress). Maar het simpel verstrekken van koel drinkwater helpt dieren ook. Verkoelingstips voor varkens zijn te vinden bij deze speciale GD-gezondheidspagina.

Nationaal plan


De NVWA meldt dat vanaf vandaag (24 juni) het ‘Nationaal plan voor veetransport bij extreme temperaturen’ in werking treedt. De norm is dat dieren niet mogen worden vervoerd bij temperaturen boven de 35 graden Celsius en geldt bij aanvang en tijdens het diertransport. De temperatuur bij het KNMI in de Bilt is niet leidend en de temperatuur in de vrachtwagen mag niet boven de 35 graden Celsius uitkomen.

NVWA-inspecteurs gaan de komende warme dagen extra vervoerscontroles uitvoeren. Ook bij certificering voor export en bij aankomst op slachthuizen wordt gecontroleerd of de regels voor transport en dierenwelzijn bij hitte worden nageleefd. De NVWA voert exportkeuringen uit volgens een tropenrooster (op werkdagen tussen 4.00 en 22.00 uur). Bedrijven moeten hier tijdens warme dagen dus extra aandacht voor hebben bij het plannen van veetransporten.

 

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Zaterdag
  2° / -4°
  20 %
 • Zondag
  3° / -3°
  20 %
 • Maandag
  3° / 0°
  20 %
Meer weer