Kringloopvarken+de+toekomst%3F
Blog
©

Kringloopvarken de toekomst?

In het 57 pagina’s tellende rapport ‘Realisatieplan Visie LNV’ verwoordt Minister Schouten haar nieuwste visie, met een duidelijke focus op ‘kringlooplandbouw’. Hoe het allemaal gerealiseerd en vooral betaald moet gaan worden is nog niet helemaal duidelijk. Er is namelijk geen extra geld beschikbaar voor. Gelukkig zijn de varkensprijzen momenteel goed: de nieuwe uitmelkkoe?

Stallen die onder de stoppersregeling per 31 december 2019 de laatste varkens zouden uitzwaaien, worden inmiddels ge-upgrade. Duidelijk bewijs dat boeren best willen investeren in het verder optimaliseren van stallen, als er maar een fatsoenlijk belegde boterham mee kan worden verdiend. En dat zal op lange termijn staan of vallen met het gedrag van de consument. Prijsverhoging in de supermarkt kan daarin veel doen, maar dan moeten de extra verdiensten wel op de juiste plaats terecht komen binnen die kringloop: bij de producent. Zodat die kan investeren in het realiseren van het kringloopvarken.

U zapt vast ook wel eens langs een bepaald TV-programma waarin adoptiekinderen op zoek gaan naar hun biologische ouders en andere familieleden. Wat valt dan steevast op? Deze in Nederland opgegroeide kinderen zijn vrijwel altijd een kop groter dan de broertjes en zusjes die in het land van herkomst zijn opgegroeid. Verklaring? Goed, gezond voedsel van Hollandse bodem: vlees en zuivel! Waardevolle producten waar we trots op mogen zijn en die investering verdienen.

En dan te bedenken dat er veganisten rondlopen die kinderen onder de veganistische levensovertuiging opvoeden, met onthouding van al het goeds dat voedsel van dierlijke oorsprong te bieden heeft. Arm kind. En vervolgens willen ze - door middel van fake news, illegale inbraken en schending van de privacy-rechten van hardwerkende veehouders - de veehouderij uit Nederland verbannen. Snappen zij wel dat dit zal resulteren in toenemende import van voedsel uit verre landen, waar gebruik van onder andere hormonen normaal is? Waar antibiotica meer standaard dan uitzondering is, waar de dierenwelzijnstandaarden verre zijn van die in Nederland en waar bovendien veel brandstof voor nodig is? Lekker duurzaam.

Jan Modaal wil nog steeds gewoon een lekker stukje vlees bij de maaltijd en lijkt zich in de praktijk drukker te maken om het eigen huishoudpotje dan om wat anders. Vorige week werden verontruste consumenten op televisie geïnterviewd over de gestegen prijzen van voedsel in de supermarkten. De prijzen waren met maar liefst vier procent toegenomen. Let wel: drie daarvan (!) zijn het resultaat van de BTW-verhoging op voedsel van 6 naar 9%. Kennelijk wil de overheid wél een extra graantje meepikken van de florerende voedselverkoop. En de consument maar klagen dat het goed gevulde boodschappenmandje wel erg duur wordt de laatste tijd.

Een parallel gaat op voor de textielindustrie, ooit een zeer bloeiende industrie in Nederland. Tegenwoordig kun je bij grote winkelketens voor spotprijzen kleding kopen. Met een klein etiketje in de binnenzijde ‘made in Bangladesh’. Beseft de consument onder welke omstandigheden deze kleding is gemaakt? En dan wel die paar euro in de zak houden voor de jaarlijkse nieuwste van de nieuwste smartphone. Meer betalen voor duurzaam en welzijn, ho maar. Gaat het met de varkens net zo?

Natuurlijk - als je het ze vraagt - zegt vrijwel iedereen een duurzaam stukje vlees te willen. Echter, eenmaal in de supermarkt wordt vrolijk de goedkoopste weekaanbieding in het winkelkarretje gemikt. Als we er maar niet meer voor hoeven te betalen of voor naar de kringloopwinkel hoeven. En dat is precies wat tussen Hollands duurzaam en gezond vlees staat en vlees met een etiketje ‘made in….’. Dan denk ik aan oorlogstijd, waarin iedereen de waarde van de boer wel dondersgoed beseft. We zijn gewoon te verwend met zijn allen. Inclusief de overheid.

Rutger Jansen
Varkensdierenarts bij Boehringer Ingelheim

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Donderdag
  17° / 11°
  70 %
 • Vrijdag
  19° / 11°
  50 %
 • Zaterdag
  17° / 13°
  50 %
Meer weer