Beter+kengetal+voor+groei+per+kilo+voer
Nieuws
©

Beter kengetal voor groei per kilo voer

Voor de voerconversie van vleesvarkens is in België een nieuwe formule ontwikkeld. In plaats van de kilo’s voer per kilo groei, is gekozen voor de karkasgroei per kilo voer. Dat is een logischer kengetal, vinden de onderzoekers van de Universiteit in Gent en onderzoeksinstituut ILVO die de formule hebben ontwikkeld.

In België was nog geen uniforme formule voor de voerconversie in gebruik, terwijl de voerkosten in België tot wel 75 procent van de totale productiekosten bedragen. Om die kosten in de hand te houden, is naast de voerprijs de voerconversie een heel belangrijke factor. Een betere voerconversie heeft daarnaast ook voordelen voor de mestproductie en de milieubelasting.

Karkasgroei per kilo voer


Om de varkenshouders een beter inzicht te geven in de prestaties van de varkens werd een uniforme formule voor de voerconversie ontwikkeld. Daarbij is gekozen voor de karkasgroei per kilo voer. Dit kengetal sluit volgens de onderzoekers beter aan bij andere kengetallen zoals de productie per arbeidsuur.

Er zijn twee formules: de karkasgroei per kilo voer en de gestandaardiseerde karkasgroei per kilo voer. Deze laatste formule corrigeert de karkasgroei voor sterfte en corrigeert de groei naar het gewichtstraject van 25 tot 115 kilo (levend gewicht). Voor het slachtgewicht wordt in de formule gebruik gemaakt van het warm geslacht gewicht, zoals die vanuit de slachterij beschikbaar komt.

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Dinsdag
  24° / 12°
  30 %
 • Woensdag
  19° / 15°
  90 %
 • Donderdag
  20° / 13°
  50 %
Meer weer