Europa+wil+meer+prijstransparantie
Nieuws
©

Europa wil meer prijstransparantie

Er moet meer informatie beschikbaar komen over de kosten van de verschillende schakels in de voedselproductieketen. Momenteel is er alleen zicht op de prijzen van landbouwproducten maar niet op de verschillende kostenposten die er zijn tot de verkoop aan de consument. De Europese Commissie wil meer transparantie, zodat er meer eerlijkheid komt in de voedselvoorzieningsketen.

De Europese Commissie heeft hiertoe op 22 mei een voorstel ingediend. Dat moet er toe leiden dat er cruciale informatie beschikbaar komt over hoe de prijzen van agrovoedingsproducten in de verschillende stadia van de voedselvoorzieningsketen worden bepaald. Verschillen tussen aan- en verkoopprijzen in de verschillende stadia kunnen duidelijk maken wat de kosten zijn van bijvoorbeeld vervoer, verzekering of opslag van de producten.

Versterken positie landbouwer

Commissaris voor Landbouw en Plattelandsontwikkeling Phil Hogan zegt dat het versterken van de positie van de landbouwers in de voedselvoorzieningsketen een van de prioriteiten van de Commissie is. “Meer markttransparantie moet er toe leiden dat de voedselketen eerlijker en evenwichtiger wordt. Deze nieuwe regels vormen een aanvulling op de onlangs aangenomen richtlijn die oneerlijke handelspraktijken verbiedt. Er is in de hele EU een groot maatschappelijk draagvlak om de rol van de landbouwer in de voedselvoorzieningsketen te versterken."

Door meer transparantie is het volgens de Commissie is er meer vertrouwen te krijgen in een eerlijke behandeling van de verschillende stadia van de voedselvoorzieningsketen. Daarnaast kunnen de verschillende schakels betere beslissingen nemen. Toegang tot tijdige en gemakkelijk toegankelijke informatie over marktontwikkelingen is ook van cruciaal belang om op de wereldmarkten doeltreffend te kunnen concurreren.

Vlees en andere producten

De voorgestelde maatregelen hebben betrekking op vlees, eieren, zuivel, groenten en fruit, akkerbouwgewassen, suiker en olijfolie. Zij bouwen voort op bestaande systemen en procedures voor gegevensverzameling om marktinformatie aan de Commissie te rapporteren, maar krijgen nu een ruimer toepassingsgebied. Elke lidstaat zal verantwoordelijk zijn voor het verzamelen van prijzen en marktgegevens. De Commissie beveelt de lidstaten aan om zich vanuit kostenoogpunt en beperking van de administratieve lasten te richten op grote bedrijven.

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Zaterdag
  22° / 11°
  5 %
 • Zondag
  13° / 9°
  15 %
 • Maandag
  11° / 7°
  70 %
Meer weer