Niet+vechten+maar+meegaan+in+vraag+maatschappij
Nieuws
©

Niet vechten maar meegaan in vraag maatschappij

De varkenssector moet de vragen vanuit de maatschappij niet bestrijden, maar er positief op in haken. Dat  biedt de meeste kansen op een goede toekomst. Die stelling verdedigde Johan Schuttert directeur van AgruniekRijnvallei met verve, tijdens een bijeenkomst voor de periferie op 28 maart in Duiven.

De varkenssector moet de vragen vanuit de maatschappij niet bestrijden, maar er positief op inhaken. Dat biedt de meeste kansen op een goede toekomst. Die stelling verdedigde Johan Schuttert, commercieel directeur van AgruniekRijnvallei, met verve tijdens een bijeenkomst voor de periferie op 28 maart in Duiven.

Voor een idee over de huidige stand van zaken in de varkenshouderij, begon Schuttert met de prijzen voor de fosfaatrechten. In de pluimveesector wordt 44 euro per kilo fosfaat betaald, in de rundveehouderij een veel te hoge 170 euro en in de varkenssector slechts 6 euro per kilo. Daar kun je volgens hem vanaf leiden hoe de sector zelf aankijkt tegen het toekomstperspectief.

Om te voorkomen dat de sector de nertsen achterna gaat, is het volgens de directeur noodzakelijk de juiste maatregelen te nemen. “Wat niet gaat werken, is de juridische strijd aangaan. Je ziet aan de nertsensector dat je die verliest. Hoe sterk je ook denkt te staan.”

Goede toekomst


De kalversector heeft het beter gedaan, toen er veel maatschappelijke weerstand was tegen de kistkalveren. In eerste instantie werd er geroepen dat dit de doodsteek voor de sector zou zijn. Door echter in overleg met de Dierenbescherming over te stappen naar rosé vleeskalveren en groepshuisvesting voor alle kalveren is er wel voor een goede toekomst gezorgd. De sector heeft geen last van activisten meer.

Positieve zet


De legsector had in eerste instantie een wisselend resultaat met de aanpak van de kritiek uit de maatschappij. Eerst werd de verrijkte kooi gezien als oplossing. Maar doordat de Duitse markt ook daar niet aan wilde, is daar in Nederland snel weer vanaf gestapt. In Spanje zag men de verrijkte kooi wél als oplossing, maar ze kwamen hierdoor na korte tijd in afzetproblemen. Vooral ook de opkomst van de Freiland kippen heeft de legsector in Nederland een belangrijke positieve zet gegeven.

Voer moet schoner


In de melkveesector heeft de aanpak na de aflatoxine-problemen de sector positief vooruit geholpen. Er kwamen strenge eisen aan de aflatoxine en andere vervuilingen in het voer. Nu voldoet de melk aan heel hoge kwaliteitseisen en zetten buitenlandse ondernemingen daarom fabrieken in Nederland neer. Schuttert: “Daar kan de varkenssector nog wat van leren, er mag nog te veel op voergebied. Kijk maar naar de besmetting van de varkens met Listeria en Salmonella bij een Duitse varkenshouder via aangekocht voer, waardoor 6.000 varkens geslacht moeten worden.”

Aan de slag


Op het gebied van dierenwelzijn zal de sector volgens Schuttert echt aan de slag moeten. “Het staartenproject moet echt resultaten op gaan leveren. We weten al heel lang dat het moet gebeuren. Ook geur moet gewoon worden aangepakt. En de sector moet op mestgebied de fraude aanpakken, anders kost ons dat de kop. En tenslotte is een laag antibioticagebruik noodzakelijk. AgruniekRijnvallei gaat hier mee aan de slag, we steken er eigen vermogen in. Want niets doen is geen optie, dat leidt tot niets.”

Marktgerichte keten


Al die inspanningen zullen de kostprijs verhogen. Dat is volgens de directeur niet anders. "Het vraagt om een marktgerichte ketenafzet die een hogere prijs oplevert. Voedselveiligheid moet er bij gaan horen bij 1 Ster varkensvlees. Dat een hogere marktprijs echt wel tot de mogelijkheden behoort, licht hij toe aan de hand van het voorbeeld van Tönnies. Die maakt nu afspraken voor 2 Ster varkensvlees voor 2,25 euro voor de komende vijf jaar. Als Nederlandse varkenssector kunnen we niet achterblijven."

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Woensdag
  19° / 12°
  10 %
 • Donderdag
  20° / 8°
  60 %
 • Vrijdag
  20° / 14°
  75 %
Meer weer