Hoge+prijzen%2C+moeilijke+keuzes
Blog
©

Hoge prijzen, moeilijke keuzes

De prijzen voor biggen en vleesvarkens stijgen momenteel razendsnel en de verwachting is dat ze dit jaar records gaan breken. Dat zijn fijne tijden voor de varkenshouders en alle aanverwante sectoren. De lopende rekening wordt gevuld, achterstallig onderhoud is uit te voeren en investeringen in het bedrijf zijn wat makkelijker te financieren met een positief saldo op de bankrekening.

Dat lijkt allemaal mooi, maar het heeft natuurlijk ook een keerzijde. Hoe lang houdt het hoge prijsniveau stand en wat gebeurt er daarna? En wat gebeurt er als er tóch Afrikaanse varkenspest in Nederland uitbreekt? Of in ons buurland Duitsland? Een uitbraak in Nederland zal desastreuze gevolgen hebben voor de varkenshouders en alle periferie. Maar ook een uitbraak in Duitsland zal ons pijn gaan doen.

Nadenken over de toekomst is nu meer dan ooit noodzakelijk. Wat wil ik als varkenshouder? Hoe ziet mijn bedrijf er over een paar jaar uit? Waar ga ik dan in investeren? In een andere stalinrichting, een beter stalklimaat, het voer- of drinkwatersysteem, een betere hygiëne? Alle leveranciers van de diverse systemen zullen zeggen: ‘kies voor mij’. De varkenshouder zal moeten beslissen wat het belangrijkste is. Waar haal ik het meeste rendement uit door een verbetering van de gezondheid, het welzijn en de resultaten van mijn varkens?

En er staan nog meer keuzes op de rol. Ga ik meedraaien in een concept met extra eisen? Kan ik daar goede prijsafspraken over maken? Of koop ik er een vleesvarkensbedrijf of zeugenbedrijf bij om gesloten te worden? En wat levert me dat dan op? Of wil en kan ik mijn bedrijf verkopen? Zijn er dan wel kopers voor het bedrijf of alleen voor de varkensrechten?

Voor een deel van de varkenshouders zijn er nog ingrijpendere beslissingen te nemen. Zij hebben enkele jaren geleden al aangegeven te stoppen en moet - als ze niet drastisch investeren in hun bedrijf en tijdig nieuwe vergunningen krijgen - per 1 januari al afscheid nemen van het varkenshouden.

Kortom: varkenshouders moeten met het oog op de toekomst veel en moeilijke keuzes maken. De komende periode is het belangrijk te genieten van de goede prijzen. Maar wacht niet te lang met plannen maken voor de toekomst. Voordat we het goed en wel in de gaten hebben, is de prijsdaling al weer ingezet en is het soms niet meer mogelijk zelf keuzes te maken.

John Lamers
Vakredacteur Varkens.nl

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Woensdag
  19° / 12°
  10 %
 • Donderdag
  20° / 8°
  60 %
 • Vrijdag
  20° / 14°
  75 %
Meer weer