Wind+in+de+rug
Blog
©

Wind in de rug

Er zijn momenteel gelukkig volop redenen voor de varkenshouderij om het gevoel van 'de wind in de rug' te hebben. Daarmee is zeker niet alle druk van de ketel. Er zijn nog vele zaken die discussie en/of risico voor onze sector opleveren. Echter, het kunnen benoemen van de positieve elementen is toch ook iets wat we niet moeten nalaten. In willekeurige volgorde van belangrijkheid wil ik u zomaar wat sectorpluspunten meegeven:

1 - De actuele aandacht voor circulaire landbouw. Dit moeten we als varkenshouderij benutten om aan te tonen hoe onze varkens reststromen tot waarde kunnen brengen.

2 - Prijzen van varkensvlees en biggen zitten in de lift. De prijspiek zou mogelijk een tijd kunnen aanhouden.

3 - We lopen in Nederland nog steeds (mede) voorop qua innovatie. De verdere ontwikkeling in het gebruik van ‘big data’ krijgt de nodige aandacht en biedt kansen. Zaken als transparantie, real time analyses op de bedrijven en efficiëntieverhoging in de keten kunnen daarmee nog verder worden verbeterd.

4 - Een dalende voerprijs geeft een lagere kostprijs. Ook zaken als fermentatie bieden mogelijkheden om voerkosten te verlagen en de diergezondheid te verbeteren. Uiteindelijk gaat het om de return die u krijgt op uw investering in voeding. Daarin investeren kan dus ook lonen.

5 – Mogelijk kan het politieke klimaat - ook in Noord-Brabant - wat gunstiger uitpakken voor de varkenshouderij door de resultaten van de onlangs gehouden provinciale verkiezingen.

De kunst is om als varkenssector de wind in de zeilen te houden. Verder blijven werken aan maatschappelijk draagvlak en gas geven op het verbeteren van de efficiëntie. Dat gaat ons allemaal misschien nog net iets beter af met wat extra wind in de rug!

Rick Königkrämer
Hoofd verkoop varkensvoeders bij Fransen Gerrits

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Zondag
  22° / 10°
  70 %
 • Maandag
  18° / 10°
  20 %
 • Dinsdag
  18° / 10°
  20 %
Meer weer