Voeren+op+bigoverleving
Nieuws
©

Voeren op bigoverleving

De geboorte van de biggen is voor de zeug en biggen een sportprestatie. Om ze te helpen heeft Cargill LivaPig ontwikkeld. Deze actieve voedingscomponent verbetert de doorbloeding van baarmoeder en uier. Hiermee kan de livability (minder doodgeboren en minder uitval) met 3,6 procent omhoog en dit levert 30 euro per zeug per jaar extra op.

Dat blijkt uit de resultaten van het promotie-onderzoek van Moniek van den Bosch. Tijdens het Provimi-symposium op de Dutch Pork Expo in Venray presenteerde zij haar bevindingen. Door de betere doorbloeding is de placenta groter, krijgt de big meer voedingsstoffen en zit er meer zuurstof in het bloed van de biggen rond de geboorte. De betere voorziening van voedingsstoffen zorgt ervoor dat biggen bij de geboorte gemiddeld 45 gram zwaarder zijn. Met name doordat er minder lichte biggen zijn.

Vitalere biggen


Door de betere zuurstofvoorziening zijn de biggen vitaler bij de geboorte. Het aandeel doodgeboren biggen daalt dan ook gemiddeld over alle onderzoeken met 1,9 procent. De betere doorbloeding van de uier verhoogt de melkproductie en samen met de vitalere biggen daalt hierdoor de uitval in het kraamhok met 1,7 procent. Samen zorgt dit voor een verbetering van de livability van 3,6 procent.

Cargill adviseert om LivaPig in ieder geval in het transitievoer te gebruiken. Voordeel van het gebruik van een transitievoer is dat daarna geconcentreerder lactovoer is te gebruiken. Dat verhoogt de melkproductie en beperkt het conditieverlies van de zeug, wat dan weer positief uitpakt voor de vitaliteit van de volgende worp biggen.

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Woensdag
  23° / 13°
  20 %
 • Donderdag
  25° / 12°
  20 %
 • Vrijdag
  28° / 14°
  5 %
Meer weer