Wat+is+goed+voer%3F
Blog
©

Wat is goed voer?

Het blijft mij nog met regelmaat verrassen wat er met voer kan. Altijd een gevaarlijk onderwerp vanuit mijn zijde door allerlei commerciële belangen die er op de achtergrond spelen. Maar één ding is zeker, ik weet in ieder geval niet wat goed voer is. Is duur voer het beste? Moet het goedkoop zijn? Veel lysine? Veel EW? Een vaste grondstoffensamenstelling? Met of zonder begeleiding? En ga zo maar door. De keuze is reuze. Mogelijk zijn er zelfs teveel mogelijkheden.

Maar het juiste voer op het juiste moment kan van levensbelang zijn voor een varkensbedrijf en zijn gezin. Dat constateer ik ook met regelmaat. Zo werd ik recent uitgenodigd door een zeugenhouder om een stalbezoek af te leggen. Het bedrijf is al langere tijd op zoek naar betere technische resultaten met als achillespees de kraamstal. Hierin verloopt het niet goed. Maar sinds een half jaar is er ander beleid gevoerd qua voeding. En de gevolgen zijn extreem. De ondernemers en hun personeel waren voorheen in de kraamstal veel extra tijd kwijt aan extra zorg. Met name in de weekenden. Doordat het niet wilde functioneren in de kraamafdelingen werd geprobeerd dat met veel extra arbeid en zorg te compenseren. Dit lukte deels maar de cijfers waren niet goed. Dus uren meerwerk en toch tegenvallende technische en financiële cijfers en uiteindelijk nog geen voldoening. De verandering van het voer werd eerst gezien als een soort wanhoopsactie. Maar de huidige arbeidsintensiteit en uitkomsten qua resultaat waren ook doodlopend.

Een half jaar verder weten de ondernemers wel beter. Door de verandering van voer zijn de resultaten omhoog geschoten. Zeugen werpen beter, de melkgift is beter en er is 20 tot 30% minder arbeid nodig om de verzorging in de kraamstal uit te voeren. Bovendien is de voldoening van deze arbeid natuurlijk ook veel hoger. Het lijkt te mooi om waar te zijn. Om die reden werd ik ook uitgenodigd zelf het stalbeeld te aanschouwen. Een stalbezoek met een voorbeeldige kraamstal, maar met name weer ondernemers die de energie en het perspectief hebben hervonden.

Ik ben mij er weldegelijk van bewust dat voer een onderdeel is van het geheel en zeker niet de allesbepalende factor is. Voer is een onderdeel van de bedrijfsvoering en kan mismanagement op andere onderdelen niet compenseren. Maar als vele onderdelen van de bedrijfsvoering goed verlopen, wordt het effect van voer in mijn ogen ook onderschat. Te vaak wordt dan naar andere onderdelen van de bedrijfsvoering gekeken en gezocht naar details. Dan wordt het juiste voer op het juiste moment vergeten.

Erik van der Hijden
Eigenaar Farm Advies

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Zaterdag
  22° / 11°
  5 %
 • Zondag
  13° / 9°
  15 %
 • Maandag
  11° / 7°
  70 %
Meer weer