Antistoffen+eten+tegen+coli
Nieuws
©

Antistoffen eten tegen coli

Antistoffen tegen darmaandoeningen via de voeding verstrekken, heeft een flinke boost gekregen. Onderzoekers van de Universiteit Gent hebben de doeltreffendheid van de technologie om antilichamen via het maagdarmkanaal op de juiste plek te krijgen, bewezen bij biggen.

Jonge biggen zijn vatbaar voor een diarree-veroorzakende infectie met de enterotoxigene Escherichia coli (ETEC).  Het is een economisch belangrijke ziekte in de wereldwijde varkenshouderij. Het toedienen van antibiotica (meestal colistine) is het enige dat soelaas biedt tegen deze infectie. Dat middel is een risicofactor voor antibioticaresistentie en potentiële overdracht van resistente bacteriën tussen dieren en mensen.

Nieuwe aanpak


De nieuwe antilichaam-gebaseerde aanpak van de Belgische onderzoekers bleek een efficiënt en veilig alternatief. In een pilotstudie kregen biggen voeding verrijkt met de nieuwe antilichamen (in poedervorm) en werden vergeleken met biggen met dezelfde voeding maar dan zonder dat poeder. De biggen bleken beschermd te zijn tegen infectie met ETEC. Het onderzoeksteam wil de orale verstrekking van antilichamen verder ontwikkelen als diergeneeskundig product.

Lees meer bij Universiteit Gent.

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Donderdag
  17° / 11°
  70 %
 • Vrijdag
  19° / 11°
  50 %
 • Zaterdag
  17° / 13°
  50 %
Meer weer