Steeds+gezondere+vleesvarkens
Nieuws
©

Steeds gezondere vleesvarkens

De gezondheid van de vleesvarkens gaat steeds verder vooruit. Dat blijkt bij nadere bestudering van de slachtafwijkingen, zoals die te vinden zijn in het MVO-rapport van Vion. De inspanningen van de slachterij om het aantal slachtafwijkingen te verlagen, blijken hun vruchten af te werpen.

Bij een vergelijking van de slachtafwijkingen in het vierde kwartaal van het jaar over de afgelopen vijf jaar, is er duidelijk sprake van een afnemende trend. Op alle onderdelen daalt het aantal slachtafwijkingen. Dat betekent dat er gezondere vleesvarkens op de slachterij worden aangevoerd. Volgens Vion zijn de verbeteringen het gevolg van het beleid van Vion om de gezondheid te verbeteren en het aantal slachtafwijkingen terug te dringen. Daarbij werkt Vion samen met de dierenartsen en voeradviseurs in het adviseren van de varkenshouders.

Betere levers

Op alle onderdelen gaat de gezondheid vooruit. Onder andere het onderdeel levers heeft veel aandacht gekregen. De varkenshouders hebben dat goed opgepakt en veel maatregelen genomen om de varkens gezonder te houden op het punt van de levers. Dit heeft volgens Vion ook tot gevolg dat het voerverlies als gevolg van parasitaire infecties is afgenomen en onze varkenshouders nu milieuvriendelijker hun dieren houden.

Klimaat van belang

Het aantal afwijkingen aan borstvlies en longen is ook duidelijk aan het verbeteren. Op deze onderdelen werkt Vion gericht samen met de varkenshouder en zijn dierenarts. Dat betekent onder andere een gericht uitgebreid slachtlijnonderzoek waarbij op basis van de resultaten het gezondheidsplan voor het varkensbedrijf aangepast kan worden. Deze gerichte aanpak heeft dus duidelijk effect op het verbeteren van de resultaten. Wel blijven borstvlies en longen op de eerste plaats staan van het aantal slachtafwijkingen. Ook is bij deze onderdelen de grootste variatie te zien over het jaar heen. Het klimaat blijft een belangrijke factor. Met name grote variaties in buitentemperatuur zorgen er vaker voor dat de afwijkingen in borstvlies en longen in het eerste en tweede kwartaal groter zijn dan het vierde kwartaal.

Verzamelen van informatie

Vion blijft werken aan het verder verbeteren van de gezondheid. Daartoe wordt momenteel samen met wetenschappelijke onderzoekers bekeken wat het verzamelen van informatie tijdens het leven van het varken kan toevoegen. Dat moet dan leiden tot verdere stappen om de gezondheid van de varkens nog verder te verbeteren.

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Donderdag
  20° / 8°
  20 %
 • Vrijdag
  21° / 13°
  75 %
 • Zaterdag
  20° / 11°
  60 %
Meer weer