Onbegrip+over+openstellen+AVP%2Dgebied+Belgi%C3%AB
Nieuws
©

Onbegrip over openstellen AVP-gebied België

De Waalse minister van landbouw, René Collin, heeft een deel van het met Afrikaanse varkenspest besmette gebied weer opengesteld voor wandelaars, fietsers en ruiters. Dit stuit op onbegrip bij zijn Vlaamse collega Koen van den Heuvel en de boerenorganisaties. Ze vinden het risico op verspreiding van de ziekte nog veel te groot.

In het deel van Belgisch Luxemburg waar de laatste tijd geen besmette wilde zwijnen meer zijn gevonden, mogen wandelaars, mountainbikers en ruiters het gebied weer in. Het gaat om het oostelijke deel van het gebied van 16.000 hectare. In het westen en noorden (14.000 hectare) zijn nog wel recent gevallen gevonden, waardoor de besmette zones daar ook nog zijn uitgebreid. Hier is nog geen verkeer toegestaan.

Alleen op paden


In het oostelijke gebied waar wel bezoekers binnen mogen, wordt wel gevraagd om op de paden te blijven, honden aan te lijnen en geen dode dieren aan te raken. Mocht men een kadaver vinden, dan moet dit worden gemeld. Afval mag niet worden achtergelaten en de vraag is verder om schoeisel en banden na thuiskomst te ontsmetten met chloor. Er komen bij de toegangen tot het gebied borden in drie talen die hiertoe oproepen. Of het publiek al die maatregelen gaat opvolgen, is natuurlijk de vraag.

Ongeloof


Vanuit de varkenssector en het Vlaamse ministerie van landbouw is het besluit uit Wallonië met ongeloof ontvangen. Men vindt het nog te vroeg voor openstelling. En als het al gebeurt, moet het gepaard gaan met meer flankerende maatregelen. Er zal bijvoorbeeld veel frequenter moeten worden gecontroleerd.

Het besluit van de Waalse minister komt volgens voorzitter Sonja De Becker van de Boerenbond bovendien op een ongelukkig moment. “We zijn nu net diplomatiek alle zeilen aan het bijzetten om belangrijke exportmarkten te heropenen.”

Het aantal besmette wilde zwijnen is inmiddels opgelopen naar 719, volgens de laatste melding van de FAVV op 5 april.

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Woensdag
  19° / 12°
  10 %
 • Donderdag
  21° / 8°
  60 %
 • Vrijdag
  21° / 14°
  75 %
Meer weer