Enorme+daling+Chinese+productie+verwacht
Nieuws
©

Enorme daling Chinese productie verwacht

De productie van varkensvlees in China zal naar verwachting met 30 procent dalen door de Afrikaanse varkenspest. Dat blijkt uit de lezing van Brett Stuart, directeur van Global AgriTrends, voor een congres van Amerikaanse dierenartsen. National Hog Farmer meldt dit op haar website.

Volgens Stuart zijn er drie redenen waarom Afrikaanse varkenspest zo’n grote impact heeft in China. “De ergste varkensziekte is uitgebroken in het land met de grootste varkensstapel ter wereld. Daarbij is de varkensdichtheid in diverse gebieden hoog, zijn er geen standaard bedrijven en is de infrastructuur slecht georganiseerd. Alle bedrijven delen dezelfde vrachtwagens, voerfabrieken en slachterijen.” Fokmateriaal en biggen noemt Stuart niet, maar dat zal niet veel beter zijn. Daarnaast is de Chinese regering niet open en proberen ze het probleem toe te dekken, volgens Stuart. “De ziekte is veel verder verspreid dan we horen.”

15 procent minder zeugen


Wel heeft de Chinese overheid in januari gemeld dat de zeugenstapel in 2018 15 procent kleiner (6 miljoen zeugen) was dan het voorgaande jaar. Bedrijven gaan door met het slachten van varkens en Stuart verwacht dat de productie hierdoor met zo’n 30 procent zal dalen.

Tot nu toe is er echter nog sprake van een overproductie van varkensvlees. Varkensvlees is goedkoop en wordt vanwege ontbrekende verwerkingscapaciteit ingevroren om te kunnen profiteren van het te verwachten tekort aan vlees. Sinds kort lijken de prijzen wel ineens te stijgen. De vraag die Stuart niet beantwoordt en waar hij ook geen antwoord op zal hebben, is of er ook besmet vlees wordt ingevroren. Waarschijnlijk gebeurt dit wel. Bij grenscontroles in Australië, Japan, Thailand, Taiwan en Zuid-Korea is al met Afrikaanse varkenspest besmet vlees gevonden. Via het vlees is verspreiding van de besmetting ook naar Amerika een risico en de besmetting kan in China hierdoor weer terugkomen.

Amerika pestvrij


Voor de Amerikaanse varkenshouders is het volgens Stuart een ‘fantastisch’ verhaal. Tenminste als de Verenigde Staten kunnen voorkomen dat Afrikaanse varkenspest het land binnen komt. De ziekte is al aanwezig in Europa. In Azië heeft de varkensziekte zich verspreid naar Vietnam, waar  volgens Stuart binnen drie weken al 330 uitbraken zijn gemeld (de teller bij de OIE staat op 13 maart nog 'maar' 0p 135). Verspreiding naar andere Aziatische landen lijkt onoverkomelijk. En ook Amerika loopt een risico.

Voorlichting naar consument


De Amerikanen zijn zich volgens Bill Even, de directeur van de National Pork Board, dan ook aan het voorbereiden. Alle organisaties werken samen om elkaar goed op de hoogte te houden. Mocht Afrikaanse varkenspest het land binnen komen, dan is snel reageren noodzakelijk. Voorlichting naar het publiek blijkt zeker nodig. Een onderzoek onder consumenten heeft laten zien dat varkensvlees minder gewild is als de ziekte het land binnen komt. Ook al is Afrikaanse varkenspest voor de mens geen risico.

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Donderdag
  17° / 11°
  70 %
 • Vrijdag
  19° / 11°
  50 %
 • Zaterdag
  17° / 13°
  50 %
Meer weer