Eerste+groep+varkenshouders+start+met+gezondheidsproject
Nieuws
©

Eerste groep varkenshouders start met gezondheidsproject

Een groep van minimaal dertien varkenshouders start in april met het landelijk project Optimaliseren Diergezondheid Varkenshouderij. Samen met een coach gaan ze aan de slag om voordelen te halen uit een betere gezondheid van hun varkens en hun antibioticagebruik onder de grenzen van een aanvaardbaar niveau te krijgen. Aanmelden voor het project blijft mogelijk.

De varkenshouderij heeft het antibioticagebruik al met ruim 60 procent gereduceerd. Door de biosecurity aan te pakken en de gezondheidsstatus te verbeteren, zijn er zelfs varkensbedrijven die een structureel laag antibioticagebruik hebben. Ze zitten met het antibioticagebruik onder het niveau dat door de Stichting Diergeneesmiddelen Autoriteit als aanvaardbaar wordt geacht. Voor zeugen en vleesvarkens is dat 5 dierdagdoseringen per jaar, voor gespeende biggen is het voorlopig 20 dierdagdoseringen. In overleg met de POV is er voor gekozen deze aanvaardbare niveaus van antibioticagebruik tot 2022 gefaseerd in te voeren.

Alle varkenshouders


Om te zorgen dat alle varkenshouders in staat zijn in 2022 de gewenste reductie in antibioticagebruik te behalen, start het project Optimaliseren Diergezondheid Varkenshouderij. Dit is een project van POV en ZLTO en is onderdeel van de Onderzoeksagenda Varkenshouderij. Alle varkenshouders die met hun antibioticagebruik boven de 5 dierdagdoseringen bij vleesvarkens of zeugen zitten, of meer dan 20 doseringen bij de gespeende biggen hebben, kunnen aan dit project deelnemen. Ook als het bij een van de categorieën laag is en bij de andere hoog.

In het project worden de varkenshouders dan door een deskundige coach begeleid bij het verbeteren van de gezondheidsstatus van hun bedrijf en daarmee het verlagen van het antibioticagebruik. De coach zal samen met de varkenshouder en zijn dierenarts en adviseur een plan van aanpak maken om de diergezondheid te verbeteren. Voordat het traject start, wordt daartoe eerst de huidige situatie goed in kaart gebracht, onder andere door het nemen van monsters.

Geen kosten


De begeleiding in dit project brengt geen kosten met zich mee. Het zal wel enige tijd van de varkenshouder kosten. Gedurende het traject zal de coach diverse gegevens monitoren, zoals de dierdagdosering en bijvoorbeeld de niveaus van antibioticaresistentie. Dat gaat in vertrouwelijkheid en de gegevens worden anoniem verwerkt.
Op dit moment is zeker dat het project in april start met dertien varkenshouders. Daarnaast hebben zich al zes varkenshouders aangemeld die mogelijk in april nog aanhaken. “Varkenshouders kunnen zich blijven aanmelden”, zegt Janine Roemen, die het project vanuit de ZLTO begeleidt. “In de loop van het jaar starten dan de volgende groepen varkenshouders.”
Het project Optimaliseren Diergezondheid Varkenshouderij wordt mogelijk gemaakt door ZonMw, de Nederlandse organisatie voor gezondheidsonderzoek en zorginnovatie. Het wordt uitgevoerd door ZLTO, de Faculteit Diergeneeskunde Utrecht en IRAS, het Institute for Risk Assessment Sciences, een onderzoeksinstituut van de faculteiten Diergeneeskunde en Geneeskunde van de Universiteit Utrecht.

Aanmelden voor het project kan hier.

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Vrijdag
  22° / 16°
  80 %
 • Zaterdag
  21° / 15°
  80 %
 • Zondag
  23° / 13°
  25 %
Meer weer