Wie+betaalt+de+rekening%3F
Blog
©

Wie betaalt de rekening?

Nadat de reserves van het Productschap afgelopen jaren zijn aangewend voor het Diergezondheidsfonds (DGF), krijgen we nu weer een rekening op de mat. Iets wat we jaren niet hebben gevoeld in afdracht of inhoudingen, maar wel in ons belang is. Tezamen met verzekeringsnota’s, WOZ en te verwachten facturen voor contributies, waterschapslasten en mestafvoer stapelen de kosten zich op. Daarnaast zijn we op de hoogte gebracht van de fors stijgende destructietarieven. En aar verhouding hogere voerprijzen, kosten elektrakeuringen, enzovoort. Houdt het nooit op? Hoezo kostprijsbeheersing? Kunnen we daar nou geen kentering in brengen?

Betalen? Ja, als er maar naar ratio verdiensten tegenover staan. Daar zit het breekpunt. Overal worden we ingevlogen bij overleggen en discussie over de toekomst van onze sector. Kritisch zijn we over alles wat een ander vindt dat we ‘er maar nog weer bij moeten doen’, zonder dat er over verdiensten gepraat wordt. Dat houdt geen stand, nee, het houdt een keer op. Geen toekomst zonder perspectief.

Overal roeren wij onze kritische trom. Halt op stijgende kosten! Het aantal bedrijven zal na de aanstaande sanering niet groter worden. Minder locaties betekent minder risico’s op bijvoorbeeld ziekte-insleep. Bij dalende risico’s horen lagere premies! Logisch toch? Maar gebeurt het ook? Neemt de overheid daarin ook haar verantwoordelijkheid? De overheid staat toch ook achter het Vitaliseringsplan Varkenshouderij? Waar is er sprake van (administratieve) lastenvermindering? En dan durft men nog te spreken over verdere verduurzaming. Dat kan alleen als er wat wordt verdiend en er perspectief is én blijft. Juist ook voor jonge ondernemers!

Wij - als POV - proberen er continu aan te werken! Dat gaat zeker niet vanzelf. Naast kostprijsbeheersing willen we daarom ook gaan werken aan markt-  en positieversterking. Daar hopen we binnenkort meer over te kunnen melden. Kansen geven energie en hoop op een beter verdienmodel. Kom er eens met ons over praten op de aanstaande Dutch Pork Expo in Venray. Jullie zijn van harte welkom bij de POV-stand.

Eric Holleman
Dagelijks Bestuurslid POV

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Woensdag
  28° / 15°
  10 %
 • Donderdag
  29° / 16°
  20 %
 • Vrijdag
  21° / 16°
  50 %
Meer weer