Nederlandse+varkenssector+mobiliseren
Nieuws
©

Nederlandse varkenssector mobiliseren

Met het landelijk gaan van de jaarlijkse verkiezing ‘Het Beste Idee Van Varkensland’ wordt de impact groter. Het werven van kansrijke initiatieven in drie thema’s – circulair, dierwelzijn en voedselketen – is gestart. In mei strijden de finalisten in de nieuwe opzet om de hoogste eer.

Het initiatief startte regionaal en heeft er inmiddels al drie edities op zitten. Varkensartsen.nl en Veterinair Kenniscentrum Oost Nederland (VKON) krijgen organisatiekracht erbij van een aantal partners. LTO Noord, de POV, Kennispoort Regio Zwolle, Rabobank en de provincie Overijssel zijn het initiatief van de dierenartsen gaan ondersteunen. Samen hebben ze de ambitie om het initiatief landelijk te trekken en jaarrond te zorgen voor reuring over innovatie en ideeën.
Woordvoerder Ellen de Lange van VKON: “De eerste drie edities waren succesvol en resulteerden in originele en innovatieve ideeën voor de sector. Bovendien was het ook een ontmoetingsavond voor varkenshouders waar kennis en ervaringen werden uitgewisseld. We zagen er daarom landelijke potentie in en dankzij de partners en hun netwerk is dat nu mogelijk.”

Drie winnende ideeën


in 2016 vond de eerste editie plaats van ‘Het Beste Idee Van Varkensland’ (HBIVV). Nieske Neimeijer had de primeur van eerste HBIVV-winnaar. Zij ontving de prestigieuze prijs - een wisseltrofee en een  kennisvoucher - voor haar idee om een voedselbos aan te gaan leggen bij hun biologische varkensbedrijf.

De winnende pitch van vijf minuten in het tweede jaar van HBIVV werd gepresenteerd door Anette van der Aa. Zij vertelde over haar beslisboom voor euthanasie in de varkenshouderij. Deze reikt handvatten aan varkenshouders en medewerkers om met ondersteuning van hun dierenarts tot een dierwaardige beslissing te komen. Zo’n beslisboom draagt op termijn bij aan het verbeteren van de diergezondheid en het management.

In 2018 viel de eer te beurt aan Fleur Bartels, projectleider Veehouderij bij LTO Noord. Haar idee was om door slim gebruik te maken van het wroetgedrag van varkens, energie op te wekken. Met de kennisvoucher kan ze het duurzame energieconcept verder uitwerken.

Klik hier voor meer informatie.

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Woensdag
  10° / 3°
  50 %
 • Donderdag
  10° / 3°
  20 %
 • Vrijdag
  11° / 4°
  70 %
Meer weer