Pluim+voor+frisse+lucht+in+en+buiten+stal
Nieuws
©

Pluim voor frisse lucht in en buiten stal

Minder ammoniak, stof en geur in en buiten de stal en ook nog hergebruik van warmte. Het nieuwe stalsysteem dat bij Kees en Wilma van der Meijden in de zeugenstal is geïnstalleerd, krijgt hiervoor de Agrofoodpluim van de Provincie Noord-Brabant.

Na de dramatische brand in 2013 wilden Kees en Wilma van der Meijden niet alleen een nieuwe brandveilige stal. Ook de aanpak van de ammoniakuitstoot moest anders. Aanpak bij de bron werd het credo om te komen tot een veilig alternatief voor de luchtwasser. Samen met InterContinental en R&R Systems werd een systeem ontwikkeld van een mestpan met mestkoeling.

Beter voor varken en mens


Dit systeem beperkt de uitstoot van ammoniak, stof en geur al in de stal. Het zorgt voor een goed klimaat voor de varkens en de medewerkers. En het beperkt de uitstoot naar buiten. De uitstoot van ammoniak is inmiddels officieel vastgesteld op 85 procent. Het systeem is daarmee ook in Brabant een goed alternatief voor de luchtwasser. Het is zowel toepasbaar bij nieuwbouw als in bestaande kraamstallen.

Meer maatregelen


Naast deze innovatie zijn er op het bedrijf van Kees en Wilma van der Meijden nog meer maatregelen genomen. Bij stroomuitval blijft er ventilatie mogelijk zodat de varkens altijd frisse lucht krijgen. Diervriendelijk werken is ook een speerpunt, net als een goede gezondheid van de varkens. Het bedrijf heeft een boerderijterras en een zichtruimte waar de bezoekers in de kraamstal kunnen kijken. Dat geeft de mogelijkheid om goed uit te leggen hoe er wordt gewerkt op het bedrijf.

Agrofoodpluim


Vanwege alle inspanningen krijgt de familie Van der Meijden de Agrofoodpluim van Anne-Marie Spierings, gedeputeerde van de Provincie Noord-Brabant. “De combinatie van mestkoeling en een mestpan is uniek in Nederland. Inmiddels staat dit op de landelijke lijst van toegelaten stallen, waardoor andere ondernemers dit systeem ook kunnen gaan gebruiken. Het is knap dat je zo’n tegenslag als brand kunt omdraaien naar een grote kans. Ook voor deze ondernemers is het niet altijd gemakkelijk, maar hun positieve en innovatieve benadering verdient absoluut een Agrofoodpluim.”

Bekijk hier de bedrijfsvideo.

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Woensdag
  11° / 3°
  20 %
 • Donderdag
  12° / 2°
  0 %
 • Vrijdag
  13° / 0°
  0 %
Meer weer