Asbest+zelf+verwijderen
Nieuws
©

Asbest zelf verwijderen

Asbest levert veel minder risico’s op dan tot nu toe gedacht. Dat blijkt uit het rapport van TNO, Universiteit Utrecht, Radboud Universiteit Nijmegen en Crisislab, in opdracht van woningbouwcorporatie Aedes. LTO pleit daarom voor een optie dat boeren zelf asbestdaken mogen verwijderen.

Volgens het rapport van de deskundigen zijn de risico’s van asbest in een aantal situaties overschat. Dat heeft geleid tot te vergaande maatregelen bij het saneren van asbest. De risico’s zijn volgens het rapport in veel gevallen verwaarloosbaar en beschermingsmaatregelen bij het saneren zijn niet noodzakelijk.

Zelf uitvoeren


LTO Nederland is blij met de conclusies van het wetenschappelijk onderzoek. De organisatie pleit voor risicogestuurd saneren van asbestdaken. Het betekent dat er doorgaans weinig risico’s zijn als boeren zelf hun asbestdaken saneren. LTO is dan ook van mening dat de boeren hiervoor de ruimte moeten krijgen. “Als een dakeigenaar zonder gezondheidsrisico’s zijn eigen dak kan saneren, dan moet dat worden toegestaan, zonder dat daar dure saneerders of certificeerders tussen zitten", aldus Alfred Jansen, portefeuillehouder Veiligheid en Pacht bij LTO Nederland.

Lagere  kosten


Als varkenshouders en andere dakeigenaren zelf het asbest van hun dak mogen verwijderen, vervalt een grote kostenpost. Het zal daarnaast ook eerder haalbaar zijn om voor eind 2024 alle asbestdaken te saneren.

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Zondag
  22° / 10°
  70 %
 • Maandag
  18° / 10°
  20 %
 • Dinsdag
  18° / 10°
  20 %
Meer weer