Nieuw+fonds+moet+asbestsanering+versnellen
Nieuws
©

Nieuw fonds moet asbestsanering versnellen

Er komt een nieuw fonds voor de sanering van asbestdaken. Dat meldt het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat op 19 januari. Het fonds moet bijdragen aan een verdere versnelling van de asbestsanering. Want in de komende vijf jaar moet er nog zo’n 80 miljoen vierkante meter asbestdak worden opgeruimd.

De subsidieregeling voor het verwijderen van asbest die in eerste instantie ook dit jaar nog zou gelden, is opgebruikt. Alle 75 miljoen euro is op. Deze subsidieregeling heeft ervoor gezorgd dat er steeds meer asbest is verwijderd. In 2014 werd nog 6 miljoen vierkante meter gesaneerd, in 2018 is dat naar verwachting meer dan 12 miljoen vierkante meter.

16 miljoen per jaar


Vanaf dit jaar zal er nog meer asbest per jaar moeten worden verwijderd. De komende vijf jaar gaat het om 16 miljoen vierkante meter per jaar om ervoor te zorgen dat er eind 2024 geen asbestdaken meer zijn. Het ministerie stelt dat het voor particulieren en agrariërs vaak te duur is om een asbestdak te saneren. Daarom komt er een nieuw fonds voor de sanering. Daarin werken het Stimuleringsfonds Volkshuisvesting, de provincies, gemeenten, banken en Rijksoverheid samen.

Naast dit fonds is er bijvoorbeeld nog het initiatief 'Dakvrienden'. Energiebedrijf Essent wil hiermee 2,5 miljoen vierkante meter asbestdak saneren en voorzien van zonnepanelen. De aanvragen voor dit project lopen storm.

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Woensdag
  19° / 12°
  10 %
 • Donderdag
  20° / 8°
  60 %
 • Vrijdag
  21° / 14°
  75 %
Meer weer