Meer+varkens+zwaarder+aan+slachthaak
Nieuws
©

Meer varkens zwaarder aan slachthaak

Nederlandse varkensslachterijen hebben in 2018 weer een groter aantal vleesvarkens aan de slachthaak gekregen. Het vlees van 15,7 miljoen varkens is door hen verwerkt, blijkt uit de jaarcijfers van Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO.nl). 

Daarmee zet de trend zich door dat steeds meer varkens die in Nederland zijn geproduceerd ook in eigen land verder verwaard worden. Dat wijzen de slachtgegevens van de laatste tien jaar uit. Slachterijen brengen ook steeds meer vlees en producten van varkens aan de man. Niet alleen vanwege het toegenomen aantal varkensslachtingen, maar ook door de trendmatig oplopende slachtgewichten. In 2018 is het gemiddelde slachtgewicht met 600 gram gestegen ten opzichte van 2017. Uit slachtgegevens van het afgelopen decennium blijkt dat er sinds 2012 trendmatig een halve kilo per jaar bij is gekomen. Woog een varkenskarkas in 2011 gemiddeld 92,3 kilo, afgelopen jaar was dat opgelopen tot 96,6 kilo.

Over hoogtepunt

Ondanks het ruim 4 kilo hogere slachtgewicht is het percentage mager vlees niet onderuit gegaan. Het is sinds 2009 zelfs met 2,5 procent gestegen. In 2018 prikten de varkens gemiddeld 59,1 procent vlees tegen 56,7 procent tien jaar geleden. Dit verschil is grotendeels toe te schrijven aan het gestegen aandeel beren, genetische vooruitgang, voeding, management en de vraag vanuit de markt naar magerder varkensvlees. Wel lijkt de vraag naar 'magere' dieren af te nemen. In 2016 was het gemiddelde vleespercentage het hoogst met 59,5 procent. In 2017 is een daling ingezet die zich in 2018 voortzette.

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Zondag
  22° / 10°
  70 %
 • Maandag
  18° / 10°
  20 %
 • Dinsdag
  18° / 10°
  20 %
Meer weer