Bloggen+over+bigvitaliteit
Blog
©

Bloggen over bigvitaliteit

Regelmatig is er discussie over bigvitaliteit. Bij bezoeken aan varkenshouders zie ik elke keer weer de motivatie om de dieren op een goede manier 'groot' te krijgen. De kennis en kunde neemt toe. Dat is te zien op meerdere vlakken. Van eigenaren en medewerkers in de kraamstal tot de fokkerij en het voerspoor. Met zijn allen werken we keihard aan het nog verder verhogen van de bigvitaliteit.

Zo zien we bijvoorbeeld in proeven dat zeugen een kortere afbigtijd hebben met een specifiek transitievoer. Met bepaalde technieken is het geboorteproces goed via beelden te volgen. Daardoor is vanaf de start van het werpproces tot het eind de exacte tijd te meten tussen de geboorte van de opeenvolgende biggen. Ook de totale werpduur is vast te stellen, evenals de tijd tussen geboorte en het vinden van de uier per individuele big. De kennis die we hierbij ontwikkelen, gaat ons zeker verder helpen op het vlak van bigvitaliteit. De snelheid van het geboorteproces, een snelle opname van biest en een goede, warme omgeving zijn allemaal noodzaak en (groten)deels te sturen.
De kunst is om alle inspanningen en kennis over het verhogen van de bigvitaliteit goed te vertalen naar de maatschappij. In goede communicatie zit waarschijnlijk de grootste uitdaging.

Gelukkig heeft de POV communicatie over onze sector en bigvitaliteit hoog op de agenda staan. Positieve communicatie moeten we blijven stimuleren. Mooie voorbeelden hiervan zie ik van enkele varkenshouders, bijvoorbeeld op LinkedIn. Ik ben er van overtuigd dat we samen aan kunnen tonen dat we bigvitaliteit steeds verder verbeteren. Elke vorm van positieve communicatie op welk kanaal dan ook, is in mijn ogen wenselijk. Ik benut daarvoor deze Varkens.nl-blog.

Rick Königkrämer
Hoofd verkoop varkensvoeders bij Fransen Gerrits

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Maandag
  2° / 0°
  90 %
 • Dinsdag
  4° / 2°
  85 %
 • Woensdag
  5° / 1°
  85 %
Meer weer