Groep+scanner+maakt+afleveren+gemakkelijk
Nieuws
©

Groep scanner maakt afleveren gemakkelijk

Het gebruiken van elektronische (RFID) oormerken voor de herkenning van de varkens levert niet alleen veel informatie op. De nieuwste ontwikkeling waar de Keten Duurzaam Varkensvlees mee komt, is een groep scanner. Daarmee is het niet meer nodig ieder oormerk apart te scannen, maar kunnen alle biggen via een paar zwaaibewegingen met de groep scanner worden herkend en in het systeem worden gezet.

Bij het afleveren van biggen komen er zo'n twintig biggen tegelijk op de klep van de vrachtwagen. Tot voor kort was het dan nodig om het RFID-oormerk van iedere big individueel te scannen zodat de big als afgeleverd in het systeem terecht kwam. Met de groep scanner worden nu in één keer alle oormerken gescand. “Voor de handelaar en varkenshouder betekent dat een stuk arbeidsgemak bij het afleveren”, zegt Dico van Hierden, Projectmanager Smart Farming bij KDV.

Inzicht in resultaten


Doordat de groep scanner via bluetooth is gekoppeld aan de LeeO app op de smartphone komen de resultaten direct in het managementsysteem terecht. Daardoor is dan bijvoorbeeld de gemiddelde leeftijd bekend. De varkenshouder kan dan de gegevens van het wegen (op de klep of op de eigen weegbrug) hieraan koppelen. Hij krijgt hierdoor geregeld goed inzicht in de prestaties van zijn varkens en kan daar zijn management op aanpassen.

De groep scanner is ook in de stal te gebruiken. De varkenshouder kan bijvoorbeeld na opleg scannen welke biggen of vleesvarkens er in een hok liggen. Er zijn binnen KDV inmiddels 78 varkenshouders die werken met RFID-oormerken.

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Vrijdag
  19° / 11°
  50 %
 • Zaterdag
  20° / 13°
  50 %
 • Zondag
  17° / 13°
  10 %
Meer weer