Hoge+gezondheid+betekent+meer+ventileren
Nieuws
©

Hoge gezondheid betekent meer ventileren

Gezonde vleesvarkens die meer eten en harder groeien, produceren meer warmte, vocht en kooldioxide (CO2). Dat blijkt uit de vergelijking tussen een standaard vleesvarkensstal en een stal die aangepast is volgens het HyCare principe. Bij de gezonde, hard groeiende varkens is een hoger ventilatieniveau noodzakelijk.

Op het bedrijf van Marco en Peter Botden ligt de ene helft van de vleesvarkens in een traditionele stal en de andere helft in een HyCare stal. In deze stal zijn de vloeren en wanden gecoat, zodat ze veel beter zijn te reinigen en ontsmetten. Daarnaast letten de varkenshouders extra op de hygiëne. De dierverzorgers douchen altijd voor ze de stal in gaan, gebruiken in iedere afdeling aparte laarzen en lopen altijd van jong naar oud.

Slimme klimaatmeters


Op het bedrijf is onderzocht of er verschillen zijn in klimaat tussen de traditionele stal en de HyCare stal. In beide stallen zijn daarvoor slimme meters aangebracht die de temperatuur, luchtvochtigheid en het CO2-gehalte continu meten en vastleggen. Daaruit blijkt dat er behoorlijke verschillen zitten tussen de twee stallen, terwijl het ventilatiesysteem in de stallen niet verschilt. Ook ligt overal hetzelfde type varken en is het voersysteem gelijk.

In de HyCare stal is de gevoelstemperatuur anders dan in de traditionele stal door een andere verhouding warmteproductie en luchtvochtigheid. De hogere waarden zijn volgens Rudy van den Heuvel, voorzitter van het klimaatteam van De Heus, alleen te verklaren vanuit de hogere voeropname en groei van de varkens. Daarbij komt meer warmte en vocht vrij.

Gevoelstemperatuur


De combinatie van de hogere temperatuur en luchtvochtigheid heeft tot gevolg dat de gevoelstemperatuur voor de varkens in de HyCare stal hoger is dan in de traditionele stal. De ventilatie reageert echter op de omgevingstemperatuur en niet op de gevoelstemperatuur. Vanwege deze effecten is besloten de klimaatinstellingen in de computer aan te passen, zodat er meer wordt geventileerd. Afgelopen zomer was dit volgens Marco Botden geen enkel probleem en ook in de herfst en tot nu toe in de winter gaat het goed. Omdat de dieren meer warmte produceren, geeft de extra ventilatie geen problemen. Wel wordt er goed op gelet dat er geen tocht optreedt, dat lukt nog zonder verdere aanpassingen aan het ventilatiesysteem.

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Woensdag
  28° / 15°
  10 %
 • Donderdag
  29° / 16°
  20 %
 • Vrijdag
  21° / 16°
  50 %
Meer weer