Inkomen+varkenshouders+gedaald
Nieuws
©

Inkomen varkenshouders gedaald

De liquiditeitspositie op de varkensbedrijven is in 2018 sterk gedaald. Met name bij zeugenhouders is de portemonnee helemaal leeg. De lopende rekening op een gemiddeld zeugenbedrijf stond in december 28.000 euro in het rood. Op de vleesvarkensbedrijven was er nog een plus over van 12.700 euro.

De zeugenbedrijven eindigden in 2017 met een rekening courant op een hoog niveau. En tot mei 2018 ging het nog redelijk. Maar door de sindsdien almaar dalende biggenprijzen is de liquiditeitspositie alleen maar gedaald tot ver onder nul aan het einde van het jaar. Gemiddeld lagen in 2018 de biggenprijzen 30 procent onder de prijzen van 2017. Daarnaast stegen de voerkosten in de loop van het jaar, wat uitkwam op een prijsstijging van 6 procent.

Lage biggenprijs


De vleesvarkenshouders hadden te maken met een 12 procent lagere vleesprijs. Een deel van de lagere opbrengsten hebben ze kunnen compenseren door de lagere biggenprijzen. Door de opgelopen voerprijs is ook de kaspositie van de vleesvarkenshouders gedaald. Aan het einde van 2018 was de rekening courant de helft van eind 2017.
De daling van de lopende rekening bij de vleesvarkenshouders en de tekorten bij zeugenhouders komen overigens niet alleen voort uit de slechtere opbrengstprijzen en hogere voerprijzen. Er is in 2018 gemiddeld genomen ook meer geïnvesteerd in het bedrijf en meer naar privé overgeboekt. Dat zijn mogelijk na-ijleffecten van de economisch gunstige jaren 2016 en 2017.

Tekort opvangen


Met name de zeugenbedrijven hebben maatregelen moeten nemen om het tekort op de lopende rekening op te vangen en acute betalingsproblemen te voorkomen. Dat betekent het opnemen van kredieten/leningen en minder aflossen dan in 2017. En daarnaast zal er geld van de spaarrekening zijn opgenomen.

Gunstig vooruitzicht


De vooruitzichten voor 2019 zijn redelijk gunstig. Na het eerste kwartaal kan de markt herstellen. De verwachting is dat vooral de vraag vanuit China zal groeien. Dat land kampt met grote problemen door de Afrikaanse varkenspest. Hoe groot de stijging van de vraag is en tegen welke prijzen is nog afwachten. Daarbij zal de productie binnen Europa volgens de EU met 1 procent stijgen, terwijl die in Duitsland zal dalen.

Productiedaling Nederland


De productiedaling van 5 procent die voor dit jaar in Nederland wordt verwacht, zal dan ook niet of nauwelijks effect hebben op de prijzen. De daling van de productie in Nederland komt door de bedrijven die meedoen met de stoppersregeling en uiterlijk in 2020 hun productie moeten beëindigen, of ze moeten alsnog investeren in milieumaatregelen. Daarnaast zal de warme saneringsregeling een effect hebben op de productie.

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Maandag
  23° / 14°
  20 %
 • Dinsdag
  21° / 17°
  50 %
 • Woensdag
  20° / 14°
  40 %
Meer weer