Sneller+afleveren+bij+hogere+gezondheid
Nieuws
©

Sneller afleveren bij hogere gezondheid

Een varkensbedrijf met een hogere gezondheidsstatus kan de varkens jonger leveren met een kleinere spreiding in de slachtgewichten. Dat is duidelijk te zien bij het gebruik van individuele dierherkenning zoals dat wordt toegepast binnen de keten Antibioticavrij Leven van de Keten Duurzaam Varkensvlees.

De individuele dierherkenning binnen de keten Antibioticavrij Leven werkt goed, zo bleek tijdens het symposium Hogere Varkensgezondheid op 15 januari. Minstens 98 procent van de varkens heeft nog een elektronisch oormerk bij aankomst op slachterij Westfort. Dat moet ook wel, want het elektronisch oormerk is nodig om de garantie op een antibioticavrij leven te kunnen geven.

Enorme spreiding


De varkenshouders krijgen met het elektronisch oormerk veel waardevolle informatie teruggekoppeld. Ze zien bijvoorbeeld hoe de verdeling is van de geslacht gewichten en leeftijd van de varkens ten opzichte van alle varkens die zijn geleverd. Opvallend aan de grafiek die Trudy van der Ven-Verschuuren, dierenarts en ketenbegeleider bij KDV, liet zien, is de enorme spreiding in slachtgewichten en leeftijd bij afleveren van alle varkens. De jongste varkens zijn net iets meer dan 140 dagen oud bij levering en de oudste meer dan 240 dagen. En er zijn veel varkens die buiten de gewenste gewichtstrajecten vallen.

Effecten hoge gezondheidsstatus


De effecten van een hoge gezondheidsstatus blijken goed zichtbaar. De varkens worden dan in een veel kleiner leeftijdstraject geleverd. Dat loopt van 150 naar 200 dagen. Daarbij zit het grootste deel van de varkens binnen de gewenste gewichtsgrenzen van 80 tot 110 kilo geslacht en zijn er geen varkens buiten de 70 tot 120 kilo waarbij de korting flink oploopt. Bij een hogere gezondheidsstatus zullen de economische resultaten dan ook een flink stuk beter zijn door de hogere omzetsnelheid en minder kortingen.

Overigens is de uitbetaling voor alle varkens binnen het Antibioticavrij Leven-project gelijk. Ook varkens die vanwege een ziekte wel zijn behandeld met antibiotica krijgen dezelfde basisprijs per kilo. Wel is volgens Van der Ven vaak te zien dat deze varkens wat minder goed scoren op gewicht, spier- en spekdiktes en slachtafwijkingen. “In de praktijk zien we gevallen waarbij dit wel 2 tot 4 cent kan schelen in opbrengst.”

Varkenshouders kunnen daarnaast ook zien wat het effect is van bijvoorbeeld pleuritis op de prestaties. Het blijkt dat varkens met pleuritis bij afleveren gemiddeld 4,5 dagen ouder zijn. Ze groeien per dag 20 gram minder, op basis van geslacht gewicht. Op basis van levende groei is dat dan 25 gram per dag minder.

Voordelen voor selectie zeugen


Het gebruik van elektronische oormerken levert ook in de fokkerij voordelen op. Van alle varkens wordt de zeug en eindbeer vastgelegd. Daardoor is per zeug te zien hoeveel vleesvarkens ze heeft grootgebracht en wat de opbrengst van die vleesvarkens is geweest. Van der Ven: “Deze gegevens kan de zeugenhouder dan gebruiken bij het selecteren van de beste zeugen voor de fokkerij. Natuurlijk is het dan wel nodig om goed bij te houden of je biggen over legt.”

 

 

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Zondag
  8° / 3°
  60 %
 • Maandag
  7° / 3°
  40 %
 • Dinsdag
  9° / 3°
  5 %
Meer weer