Aangescherpte+eisen+in+QS%2Dsysteem
Nieuws
©

Aangescherpte eisen in QS-systeem

De eisen in het Duitse QS-systeem zijn sinds 1 januari verder aangescherpt. Aan de regeling is onder andere toegevoegd dat een dagelijkse controle op de hygiëne van het voer- en drinkwatersysteem nodig is. Nederlandse varkenshouders die biggen en vleesvarkens naar Duitsland leveren hebben met de nieuwe regels te maken.

Een varkenshouder die deelneemt aan het QS-systeem moet volgens de nieuwe regels dus dagelijks de hygiëne van de troggen en drinknippels controleren en als het nodig is ook reinigen. De regel geldt ook voor alle apparatuur die nodig is om voerrantsoenen samen te stellen, zoals mengers en wegers. Na gebruik van medicijnen via het drinkwater is het verplicht het drinkwatersysteem te reinigen om residuen te vermijden.
Voer mag een varkenshouder alleen aankopen van erkende voerleveranciers. Losse grondstoffen moeten traceerbaar zijn en mogen alleen worden gevoerd als ze op de positieve lijst staan. Andere voeders of grondstoffen mogen niet worden gebruikt.

Toelichting op varkenshouderij


Nieuw is ook een document met een uitgebreide toelichting op alle onderdelen van het houden van varkens en de eisen die vanuit QS worden gesteld. Dat geldt bijvoorbeeld voor de identificatie en registratie van de dieren, de eisen aan het klimaat, voeding, noodstroomvoorziening en de toegestane euthanasiemethoden.

De aangepaste richtlijn vermeldt dat de varkenshouder bij zieke of gewonde varkens onnodig lijden moet voorkomen. In dat geval is verdoven en euthanasie van de dieren verplicht.
Diergeneesmiddelen en vaccins moeten volgens voorschrift worden bewaard in een afgesloten kast, ruimte of - indien nodig -koeling, zodat ze niet bereikbaar zijn voor onbevoegde personen of kinderen.

Erfafscheiding


De varkenshouder moet zorgen voor een goede erfafscheiding en afsluitbare gebouwen. Onbevoegde personen mogen niet op het erf of in de gebouwen kunnen komen. Ook moet de erfafscheiding er voor zorgen dat wilde zwijnen niet op het bedrijf kunnen komen. Hetzelfde geldt voor de voeropslag, het laadplatform en de mestopslag.

Pijnbestrijding


Omdat het verbod op onverdoofde castratie in Duitsland is uitgesteld, is dit volgens de QS-regels nog toegestaan. Voor Nederland blijft de inzet van CO2-verdoving natuurlijk wel nodig. Volgens de QS-regels blijft het wel verplicht om na de castratie pijnbestrijding toe te passen.

Hier is de Toelichting op de varkenshouderij te vinden.

 

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Vrijdag
  19° / 11°
  50 %
 • Zaterdag
  20° / 13°
  50 %
 • Zondag
  17° / 13°
  10 %
Meer weer