Meevaller+van+een+euro+per+PIG%2Dvarken
Nieuws
©

Meevaller van een euro per PIG-varken

Vion Pork betaalt 1,0 cent per kilo geslacht gewicht na aan de deelnemers aan het Vion prijsindexgarantie-systeem (PIG). Omdat het gemiddelde slachtgewicht in Nederland over het afgelopen jaar op 96,6 kilo ligt, betekent dat een meevaller van bijna een euro per varken. Over 2017 was de nabetaling 1,2 cent per kilo.

Die nabetaling geldt over alle in het boekjaar 2018 geslachte varkens van deelnemers aan het Good Farming Balance-concept die gekozen hebben voor het PIG-systeem. Dit prijssysteem biedt de zekerheid dat Vion aan varkenshouders een concurrerende prijs betaalt ten opzichte van een afgewogen selectie van internationale noteringen.

Marktconform


De Duitse VEGZ-notering telt voor 40 procent mee. Zowel de Deense Danish Crown-notering als de Spaanse Llerida-notering en de Belgische Westvlees-notering wegen elk voor 20 procent mee voor het marktconforme gemiddelde. De mutaties van de Vion-noteringen in 2018 zijn vergeleken met de gewogen gemiddelde prijsmutaties van die buitenlandse noteringen. De conclusie is dat Vion Pork over 2018 marktconform heeft betaald. Omdat de uitbraak van Afrikaanse varkenspest onder wilde zwijnen in België leidde tot een éénmalige grote prijsmutatie (in week 39) van de Belgische notering, is die onevenredige prijsmutatie niet meegenomen. Een extern accountantskantoor gaat nog checken of de nabetaling juist is berekend en in overeenstemming is met de Good Farming Balance- overeenkomst. Voor 2019 ziet Vion geen reden om af te wijken van de systematiek in het prijsindexgarantie-systeem.

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Maandag
  10° / 8°
  75 %
 • Dinsdag
  9° / 4°
  90 %
 • Woensdag
  8° / 6°
  85 %
Meer weer