Snellere+en+betere+analyse+bijproducten
Nieuws
©

Snellere en betere analyse bijproducten

Varkenshouders kunnen nu ook van vochtrijke diervoeders snellere en betere informatie krijgen over de voedingswaarde. Dat kan ook nog eens goedkoper met de Nabij Infra Rood (NIR) analysetechniek. Volgens ForFarmers is hierdoor een betere rantsoenberekening mogelijk.

Onderzoek van bijproducten met de NIR-analyse biedt meerdere voordelen. Ten eerste zijn de resultaten van het onderzoek drie tot vier keer sneller bekend dan bij een chemische analyse van het monster. Daarnaast is het met de NIR-analyse ook mogelijk meer voedingsstoffen te onderzoeken. Dat geldt bijvoorbeeld voor het bepalen van de aminozuren. Tenslotte zijn de analysekosten veel lager. Bij tarwegistconcentraat (TGC) kan het oplopen tot 200 euro per monster.

Tarwegistconcentraat


NIR-analyse meet het infrarood lichtspectrum van een grondstof en berekent op basis daarvan de voedingswaarde en de samenstelling. Voor mengvoer, droge grondstoffen en CCM was deze methode al toepasbaar. Voor vochtrijke en vloeibare grondstoffen nog niet, omdat er geen ijklijn voor deze grondstoffen was. ForFarmers heeft daarom haar strategische partner Trouw Nutrition gevraagd een groot aantal monsters tarwegistconcentraat volgens de traditionele chemische methode te analyseren en te scannen met NIR. De NIR-apparatuur moet als het ware 'leren' in welke mate de voedingwaarde en samenstelling hoort bij een bepaald lichtspectrum. De ijklijn voor tarwegistconcentraat is bij ForFarmers nu klaar voor gebruik in de praktijk.

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Woensdag
  19° / 12°
  10 %
 • Donderdag
  20° / 8°
  60 %
 • Vrijdag
  20° / 14°
  75 %
Meer weer