
©
Varkenshouders kunnen nu ook van vochtrijke diervoeders snellere en betere informatie krijgen over de voedingswaarde. Dat kan ook nog eens goedkoper met de Nabij Infra Rood (NIR) analysetechniek. Volgens ForFarmers is hierdoor een betere rantsoenberekening mogelijk.
Onderzoek van bijproducten met de NIR-analyse biedt meerdere voordelen. Ten eerste zijn de resultaten van het onderzoek drie tot vier keer sneller bekend dan bij een chemische analyse van het monster. Daarnaast is het met de NIR-analyse ook mogelijk meer voedingsstoffen te onderzoeken. Dat geldt bijvoorbeeld voor het bepalen van de aminozuren. Tenslotte zijn de analysekosten veel lager. Bij tarwegistconcentraat (TGC) kan het oplopen tot 200 euro per monster.
Tarwegistconcentraat
NIR-analyse meet het infrarood lichtspectrum van een grondstof en berekent op basis daarvan de voedingswaarde en de samenstelling. Voor mengvoer, droge grondstoffen en CCM was deze methode al toepasbaar. Voor vochtrijke en vloeibare grondstoffen nog niet, omdat er geen ijklijn voor deze grondstoffen was. ForFarmers heeft daarom haar strategische partner Trouw Nutrition gevraagd een groot aantal monsters tarwegistconcentraat volgens de traditionele chemische methode te analyseren en te scannen met NIR. De NIR-apparatuur moet als het ware 'leren' in welke mate de voedingwaarde en samenstelling hoort bij een bepaald lichtspectrum. De ijklijn voor tarwegistconcentraat is bij ForFarmers nu klaar voor gebruik in de praktijk.
Lees ook
Meest gelezen
Blogs

Vreetvarken
14-01-2021

Verbazen en verwonderen
11-01-2021

De dierenartsenpraktijk van de toekomst
07-01-2021

Wilde plannen maken?
04-01-2021
Bedrijf in Beeld

Lagere temperatuur beter voor biggen
01-01-2021

Met InGene betere eigen zeugen fokken
27-11-2020
Partners

Henry Wolters dringt uitval door PIA terug
MSD Animal Health

Derde VarkensVlog PRRS: hoe betrouwbaar is een testuitslag?
MSD Animal Health

Varkenshouder Van Aert: 'Ervaringen delen geeft nieuwe inzichten'
MSD Animal Health
Stelling
Loading
Nieuws van NieuweOogst.nl

Varkens verspreiden geen corona
Gisteren, 10:00

Lokaal geurbeleid nekt varkensboeren
Gisteren, 07:30

Biggen uitdagen om vast voer op te nemen
15-01-2021