Eenvoudig+automatisch+melk+bijvoeren
Achtergrond
©

Eenvoudig automatisch melk bijvoeren

Melk bijvoeren heeft een positief effect het aantal grootgebrachte biggen per zeug. Dat effect kende Twan Stiphout al van de verplaatsbare melkcups. Op zoek naar een systeem dat automatisch bijvoert, kwam hij terecht bij het Pump’n’Grow systeem. Vooral de eenvoudige werking en de kleine hoeveelheid melk in het systeem spraken hem aan.

Samen met zijn broer Eric heeft Twan een gesloten varkensbedrijf in Sambeek. Dit voorjaar was Twan op zoek naar een automatisch systeem om melk bij te voeren. Hij had al diverse systemen bekeken, maar vond de meeste te ingewikkeld en/of te duur. Een punt van aandacht is bij de meest systemen de vrij grote hoeveelheid melk in de leiding die voortdurend wordt rondgepompt.

Kleine inhoud systeem

Het Deense systeem Pump’n’Grow van Swinefeed.com werkt anders. Het heeft een voorraadvat met melk en van daaruit gaat de melk naar een schakelbord in de centrale gang en vervolgens naar de afdelingen. In de afdelingen loopt de leiding rond van het eerste tot het laatste drinkbakje. Daarna loopt er nog een stukje leiding door naar een aftappunt. De leidingen in het systeem zijn maar 8 millimeter in doorsnee en het drinkbakje met klepel is klein. Daardoor zit er maar heel weinig melk in het systeem, is de doorloopsnelheid hoog en krijgt bederf geen kans. Een keer per week reinigen is voldoende.
De pomp in het systeem pompt de melk niet rond maar houdt het systeem continue onder druk. Twan heeft de pomp op 0,8 bar staan. Dan komt de melk goed bij alle nippels terecht. Van verstopping is nog geen sprake geweest. Wel liep de melk een keer slecht door. “Toen heb ik even de pompdruk opgevoerd en was het probleem weer opgeheven.”

Eenvoudig aanmaken

Het aanmaken van de DanMilk Supreme kunstmelk gaat heel eenvoudig. In de ochtend pakt Twan twee emmers lauw water en vult dat aan tot 75 liter. Daar komt dan 10 kilo melkpoeder bij. “Dat lost heel gemakkelijk op. Dat komt waarschijnlijk omdat deze kunstmelk wordt gemaakt van koemelk. Er zitten geen plantaardige stoffen in.”
Dagelijks is er dus 85 liter melk beschikbaar voor de biggen van 1 tot 15 dagen oud. Als de melk op is komt er vanzelf water in de voorraadtank. De biggen kunnen dan uit het bakje water drinken. Daardoor leren ze al vroeg ook water drinken. En het voorkomt dat de dikste biggen heel veel melk drinken. Twan: “Dan worden het te veel papbiggen die na spenen minder goed doorgroeien. En de kosten lopen te hoog op.”

Via het schakelbord in de centrale gang is te regelen welke afdelingen melk krijgen. De andere afdelingen krijgen dan via hetzelfde systeem drinkwater. Omdat de biggen het systeem goed kennen, drinken ze in het kraamhok al goed water. Ze nemen daardoor ook goed vast voer op en het heeft zeker ook voordelen op de voer- en wateropname na spenen.

Betere bigvitaliteit

Door het automatisch bijvoeren is de bigvitaliteit in het kraamhok er op vooruit gegaan. De kleinere biggen profiteren er het meest van. De uitval is gedaald tot onder de 10 procent –waarbij ook de goede melkproductie van TN70 zeug een positieve rol bij speelt- en de biggen zijn bij het spenen ook zwaarder. Bij spenen is het gemiddelde toomgewicht nu 104 kilo.

Bekijk hier de beeldreportage.

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Dinsdag
  9° / 4°
  90 %
 • Woensdag
  8° / 6°
  85 %
 • Donderdag
  5° / 2°
  5 %
Meer weer