Duitse+zeugenstapel+op+dieptepunt
Nieuws
©

Duitse zeugenstapel op dieptepunt

De omvang van de zeugenstapel in Duitsland heeft een dieptepunt bereikt van 1,83 miljoen zeugen. Dat zijn bijna 400.000 zeugen minder dan in 2010. De ISN, de Duitse vereniging van varkenshouders, is niet verbaasd over deze ontwikkeling vanwege alle extra regels die op de zeugenhouders afkomen.

De zeugenstapel vertoont al vanaf 2010 een dalende lijn. Vorig jaar zette dat door en waren er 71.800 zeugen minder dan in 2017 volgens statistiekbureau Destatis.

Ook het aantal vleesvarkens daalde vorig jaar met 374.000 dieren. Er zijn nu 11,87 miljoen vleesvarkens in Duitsland. De vleesvarkensstapel was in 2012 op zijn hoogtepunt met bijna 12,5 miljoen dieren. Het gaat hierbij om vleesvarkens boven een gewicht van 50 kilo. Als je de vleesvarkens van 30 tot 50 kilo daarbij op telt, komen er 2 tot bijna 2,5 miljoen dieren bij. Duidelijk is dat het afleveren van zwaardere vleesvarkens ook in Duitsland in trek is. Het aantal vleesvarkens boven de 110 kilo vertoont al sinds 2015 een licht stijgende lijn.

Toekomst vleesvarkens


De vleesvarkensstapel blijft dus nog redelijk stabiel. Maar de ISN verwacht dat er mogelijk een grotere daling gaat komen, omdat ook de vleesvarkensbedrijven met steeds meer strengere regels te maken krijgen. Zowel op het gebied van het dierenwelzijn als bij het verkrijgen van vergunningen.

Ruimte voor biggen


De daling van het aantal zeugen zorgt voor een tekort van 1,8 tot 2 miljoen biggen. Door de krimp van het aantal vleesvarkens zal het op netto 800.000 tot 1 miljoen biggen uit komen. De Deense en Nederlandse zeugenhouders kunnen dit gat in de productie opvullen. Enige kink in de kabel kan een uitbraak van Afrikaanse varkenspest zijn in Duitsland bij wilde zwijnen, of erger: bij een varkensbedrijf. Dit zal zeker grote effecten hebben op de export vanuit Duitsland en daarmee op de vraag naar biggen en vleesvarkens.

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Vrijdag
  8° / 2°
  20 %
 • Zaterdag
  10° / 6°
  95 %
 • Zondag
  11° / 7°
  85 %
Meer weer