Het+goede+overheerst
Blog
©

Het goede overheerst

Het jaar loopt ten einde. Tijd om de balans op te maken. Wat is er het afgelopen jaar allemaal gebeurd op ons varkensbedrijf?
Het eerste waar ik aan denk is de Afrikaanse varkenspest. Die besmettelijke ziekte stak in september in België de kop op. De grote onzekerheid die dan ontstaat, is bijna niet te beschrijven. De hele biggen- en vleesvarkensmarkt raakt van slag, zeker in België. Iedereen gaat de puntjes weer op de i zetten wat betreft hygiëne. Dan begint het wachten op wat er komen gaat. Komen er meerdere uitbraken en nemen ze de juiste maatregelen? Tot nu toe wil ik alle complimenten geven voor onze zuiderburen. De besmettingsgevallen van wilde zwijnen worden nog bijna iedere dag vastgesteld, maar ze zijn gelukkig allemaal in het afgebakende risicogebied.

Het tweede oplichtende punt: de vorig jaar al verwachte lage prijzenperiode van zowel de biggen als de vleesvarkens. De biggen met een gemiddelde BPP-notering tot en met week 51 van €36,- welke ongeveer €13,50 per stuk onder dat van 2017 ligt. En de vleesvarkensprijs is een gemiddelde Beurs 2.0 prijs van €1,33. Ofwel: €0,21 per kilo onder de prijs van 2017!

Het derde punt zijn de gestegen prijzen van de voergrondstoffen. Deze geven een voerprijsverhoging op dit moment van €2,50/100 kilo voer ten op zichte van de prijzen per 100 kilo op 1 januari van 2018. Gemiddeld over het hele jaar is dat dan €1,25 per 100 kilo wat  een voerkostenverhoging betekent van ongeveer €25,- per zeug en €9,25 per gemiddeld gehouden vleesvarken. Tel hier de gestegen afzetkosten voor de mest bij op, dan is wel duidelijk dat het financieel een jaar is geweest om snel te vergeten.

Maar er zijn meer factoren die de balans van een jaar bepalen. We hebben met zijn allen op ons bedrijf stinkend ons best gedaan om alles in goede banen te leiden. We werken met plezier en er is zelfs niet één dag iemand met ziekteverlof geweest. De technische resultaten zijn naar behoren, maar blijven natuurlijk altijd voor verbetering vatbaar.
Al met al een jaar met verschillende kanten waarvan zeker de goede overheersen. Fijne feestdagen en vol goede moed naar 2019!

Frank van den Berg
Varkenshouder in Neerloon

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Maandag
  10° / 8°
  75 %
 • Dinsdag
  9° / 4°
  90 %
 • Woensdag
  8° / 6°
  85 %
Meer weer