Einde+jaar%2C+einde+ellende%3F
Blog
©

Einde jaar, einde ellende?

We zitten weer in de val van het einde van het jaar. De markt is verlamd en is meer bezig met het kerstmaal dan met wat er werkelijk buiten gebeurt. Varkensprijzen lijken in de ban van minder slachtdagen, met de vrije dagen in het vooruitzicht.

In China - een land met 422 miljoen varkens - zijn er problemen met Afrikaanse varkenspest op de varkensbedrijven. Als hier slechts 5% van de varkens verdwijnt door omstandigheden is dit meer dan de varkensstapel in Nederland en België samen!

Dichterbij huis gebeurt ook van alles. In Nederland zijn de nodige stoppers en in alle Europese landen vinden meer zeugenslachtingen plaats. In Duitsland zelfs 8% meer dan vorig jaar. Dit zal zijn invloed gaan hebben op de vraag en de prijsstelling. Het is alleen de vraag wanneer. Frankrijk en Denemarken hebben de noteringen voor vleesvarkens afgelopen week al verhoogd.

Met betrekking tot de grondstoffen voor de mengvoersector kan ik het volgende melden: Oekraïne heeft 30% meer mais geoogst dan vorig jaar. De maisprijs blijft interessant en ‘rekent’ daarom ook in de rantsoenen. Gerst en tarwe hebben een stabiel prijsverloop afgelopen weken.
Als grondstofmenger zal je ingaande stromen ook op kwaliteit moeten blijven monitoren. Er zijn partijen grondstoffen in de markt die wisselend zijn van kwaliteit. De regio waarin ze geteeld zijn in combinatie met het verloop van het groeiseizoen is een goede voorspeller van de kwaliteit van de grondstoffen. Voor mengvoerbedrijven die niet structureel onderzoek doen op de kwaliteit van de geleverde grondstoffen of een lab hebben, wordt het garanderen van kwaliteit wel een probleem. Deze kwaliteit is het uitgangspunt voor goede bedrijfsresultaten.

Rudy van den Heuvel
Verkoopleider Sector Varkens De Heus Voeders

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Donderdag
  10° / 3°
  70 %
 • Vrijdag
  12° / 3°
  30 %
 • Zaterdag
  17° / 4°
  70 %
Meer weer