Geur+onder+de+loep
Nieuws
©

Geur onder de loep

Allerlei maatregelen kunnen bijdragen aan het terugdringen van de geuremissie uit de intensieve veehouderij. Bronaanpak biedt verschillende opties zoals voeding van varkens en nemen van stalmaatregelen zoals het maken van een varkenstoilet. Bij het vormen van het geurbeleid zal de studie van Wageningen als inspiratiebron dienen.

Het rapport ‘Stalmaatregelen voor het reduceren van geuremissie uit de intensieve veehouderij’, van Wageningen Livestock Research is gepubliceerd. De geuremissie van varkens- en pluimveebedrijven terugdringen is vaak een end-of-pipe oplossing. Zoals het wassen van stallucht. Onderzoekers van Wageningen Livestock Research hebben stalmaatregelen en de perspectieven op een rij gezet. De resultaten worden benut bij de evaluatie van de Wet geurhinder en beleidsvorming.

Bronaanpak


Diverse bekende werkingsprincipes om geur bij de bron aan te pakken zijn:

 • Het toepassen van roosters met goede doorlaat (metalen driekantroosters).

 • Het verkleinen van emitterende oppervlakken in de kelder (stankafsluiters en schuine putwanden).

 • De toplaag van de drijfmest in kelder koelen (koeldeksysteem).

 • Vaste mest en urine snel scheiden en frequent afvoeren van mest uit de stal met mestbanden onder de roostervloer (Kempfarmsysteem).

 • Mest opvangen in water (Cavardosysteem).

 • Mest in kelders aanzuren.


Deze opties verlagen elk 22 procent van de geuremissie ten opzichte van een conventionele vleesvarkensstal. Balansballen in de mestput dragen ook bij de geuremissie.

Varkenstoilet en luchtconditionering


Veel perspectief zien de onderzoekers in het zogenaamde varkenstoilet, hoewel daar nog wel de ammoniak- en geuremissies van bepaald moeten worden. Hokbevuiling is goed te voorkomen door gebruik te maken van het zindelijke gedrag van varkens en ze te sturen naar die mest- en urineerplaats. De jaarkosten bedragen naar schatting 10 euro per dierplaats.
Luchtconditionering kan de geuruitstoot ook beperken. Minder kuubs ventileren met mogelijk ook nog minder geurcomponenten. Een kleiner luchtdebiet maakt de dimensionering  van een aanvullende geurreducerende end-of-pipe techniek goedkoper.

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Zaterdag
  22° / 11°
  5 %
 • Zondag
  13° / 9°
  15 %
 • Maandag
  11° / 7°
  70 %
Meer weer