Loop%2D+en+mestband+gespreksstof+op+beurs
Nieuws
©

Loop- en mestband gespreksstof op beurs

Kraamhokken met vrij bewegende zeugen zijn er in vele soorten en maten te vinden tijdens EuroTier 2018. Nooyen Pig Flooring heeft ook z’n vrijloopsysteem met een balance-vloer. Toch genereert de topsportende nep-kraamzeug op een veel te hard draaiende loopband ook extra gespreksstof op de Duitse beursvloer.

“Het lijkt erop of een vrijlopende zeug in een kraamhok de enige manier is om haar meer bewegingsvrijheid te geven”, zegt exportmanager Laurens van Hoek van Nooyen Pig Flooring. “Toch denken wij dat er in de toekomst meer oplossingen gaan komen om aan zo’n welzijnsverbetering te kunnen voldoen. Want het moet ook economisch en arbeidstechnisch rendabel blijven. Oftewel: meer welzijn voor de zeug mag niet ten koste gaan van de bigproductie. Het is en blijft topsport.”

Zeug aan de wandel


Een creatieve oplossing zou een loopband in een kraambox kunnen zijn. “Een loopband in sportscholen is voor mensen die fit willen blijven een van de keuze-opties. Mensen zijn bereid te betalen voor lichaamsbeweging. Dus als ze dat ook bereid zijn te doen voor de aankoop van varkensvlees dat wordt geproduceerd door zeugen in topconditie, dan komt er meer innovatie in de varkensstallen”, stelt Van Hoek lachend, om vervolgens serieus verder te gaan. “Als zeugen staan en hebben gevreten zou het kunnen zijn dat ze even willen wandelen. Deze behoefte van de zeug zijn we aan het onderzoeken door de signalen van de dieren op te pikken. Vervolgens gaan we de techniek aanpassen zodat zeugen er zelf goed mee om kunnen gaan.”

Een bijkomend voordeel van de loopband is het automatisch kunnen verwijderen van de vaste mest. “Als de band in beweging komt dan wordt de vaste mest afgedraaid. Dat scheelt werk en mogelijk is er ook nog iets te doen met mestscheiding bij de bron”, zegt hij. “Het zijn op dit moment gedachtenspinsels, maar zo is de ontwikkeling van ons balance-systeem ook ooit begonnen.”

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Vrijdag
  22° / 16°
  20 %
 • Zaterdag
  21° / 15°
  20 %
 • Zondag
  23° / 13°
  25 %
Meer weer