Scholarship+voor+onderzoek+smart+farming
Nieuws
©

Scholarship voor onderzoek smart farming

Welke data leg je vast om de faalkosten in de varkenshouderij te verminderen? Voor deze onderzoeksvraag heeft varkenshoudster Ruth van der Haar het Nuffield Scholarship 2019 gewonnen. Anderhalf jaar lang gaat ze zoeken naar de kansen die smart farming de varkenshouders kan opleveren.

Op haar varkensbedrijf heeft Ruth van der Haar al langere tijd ervaring met individuele dierherkenning. Sinds drie jaar krijgen alle biggen kort na de geboorte een elektronisch oormerk. Daardoor komen veel data beschikbaar over de varkens.

Welke data belangrijk


Met haar Scholarship gaat Van der Haar nu onderzoeken wat je allemaal met die data kan en welke data belangrijk zijn of niet. “Kosten lichte biggen meer en hoe kan ik daar dan op sturen? Of zien we misschien dat bepaalde berenlijnen meer problemen geven? Dan kun je daar rekening mee houden. Het gaat om faalkosten in de hele breedte.”

“Het mooie van het Nuffield Scholarship is dat je met allerlei partijen over de hele wereld in contact kunt komen”, zegt Van der Haar. “Daardoor weet ik straks wat er allemaal ‘te koop’ is in de wereld. Wie zijn er nog meer bezig met smart farming en wat kan ik daar van leren? Misschien zijn er wel slimme systemen om de voeropname te meten, enzovoort. Ik ga veel bedrijven bezoeken om het juiste verhaal over de mogelijkheden van smart farming boven tafel te krijgen.”

Het Nuffield Scholarship 2019 start in maart 2019 met een conferentie in Iowa. Daar komen alle scholars van de hele wereld bij elkaar om ideeën uit te wisselen. Daarna gaan de scholars zelf aan de slag. Ze zijn in totaal minimaal zes weken in het buitenland om kennis en inzichten te verwerven ten behoeve van hun onderzoeksvraag.

Samenwerkingsverbanden


Naast Van der Haar zijn er nog zes Nederlanders die op 13 november hoorden dat ze in 2019 een scholarship krijgen. Een van hen is Ingrid Jansen. Haar scholarship is een onderzoek naar succesvolle samenwerkingsverbanden tussen boeren onderling. Samenwerkingen die leiden tot een betere positie in de keten en een hoger rendement op het boerenbedrijf.

Het Nuffield Scholarship bestaat al sinds lange tijd. Het is opgericht door William Morris, Lord Nuffield, een succesvolle zakenman in de auto- en tractorindustrie. In 2014 heeft Nederland zich officieel aangesloten bij de organisatie. Al een aantal varkenshouders heeft een Scholarship gekregen. Dat zijn onder andere Annechien ten Have (de huidige voorzitter van Nuffield Nederland), Erik Stegink, Roland van Asten, Ruben van Boekel en Suzanne Reusink.

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Vrijdag
  19° / 11°
  50 %
 • Zaterdag
  20° / 13°
  50 %
 • Zondag
  17° / 13°
  10 %
Meer weer