Nog+geen+vaccin%2C+wel+patentaanvraag+Afrikaanse+varkenspest
Nieuws
©

Nog geen vaccin, wel patentaanvraag Afrikaanse varkenspest

Voor twee experimentele vaccins tegen Afrikaanse varkenspest wil het Amerikaanse ministerie van landbouw een patent aan Zoetis verstrekken. Dat betekent nog niet dat er dan ook al een vaccin is. Indien Zoetis de patenten krijgt, kan de firma gaan werken aan de ontwikkeling van een praktijkrijp vaccin.

Het Afrikaanse varkenspestvirus kan zich gemakkelijk verspreiden via direct en indirect contact tussen varkens, mensen en materialen. De ziekte is voor varkens vaak dodelijk, maar niet schadelijk voor de mens.
Afrikaanse varkenspest is in 2007 in Georgië binnen gekomen. Van daaruit heeft de virusziekte zich verspreid over Rusland, Oost-Europa en onlangs België en China. De ziekte houdt vaak huis onder wilde zwijnen en heeft zich in veel landen vanuit deze wilde dieren verspreid naar de gehouden varkens.

Serieuze dreiging


Enkele jaren geleden werd door Zoetis - ontwikkelaar en fabrikant van diergeneesmiddelen en vaccins - al onderkend dat Afrikaanse varkenspest een serieuze bedreiging vormt voor de varkenssector. Daarom is de firma toen al gestart met de ontwikkeling van oplossingen om verdere verspreiding en nadelige gevolgen van Afrikaanse varkenspest te voorkomen.

Experimentele vaccins


Een van de oplossingen waar aan wordt gewerkt, is vaccinatie. Zoetis heeft voor twee typen experimentele vaccins nu een patentaanvraag ingediend. Als die patenten worden verleend kan de verdere ontwikkeling van de vaccins starten. Op welke termijn er dan een praktijkrijp vaccin is, kan Anke Verhaegen - woordvoerder van Zoetis - niet zeggen. Dat heeft er onder andere mee te maken dat het Afrikaanse varkenspestvirus een complex virus is. Ook is momenteel niet aan te geven of het om een markervaccin gaat en hoe het moet worden toegediend (oraal of via injectie).

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Maandag
  20° / 11°
  50 %
 • Dinsdag
  20° / 12°
  75 %
 • Woensdag
  21° / 11°
  10 %
Meer weer