Na+vergoten+slagkracht+volgt+kwaliteitsimpuls
Achtergrond
©

Na vergoten slagkracht volgt kwaliteitsimpuls

HAS Hogeschool heeft sinds het aantreden van Dick Pouwels in 2011 flink gewonnen aan slagkracht. De uitdaging voor de komende jaren is zorgen voor een kwaliteitsimpuls voor het HBO-onderwijs Agri&Food en buitengebied. De varkenshouderij gaat volgens de bestuursvoorzitter iets vergelijkbaars doormaken.

Na een periode van zeven jaar heeft HAS Hogeschool met locaties in Den Bosch en Venlo de focus op groei losgelaten. Het aantal van iets meer dan 4.000 leerlingen bestempelt Dick Pouwels, voorzitter van het college van bestuur, als optimaal. “We willen onderwijs bieden met de menselijke maat: 10 tot 20 studenten per docent. Ze worden als uniek persoon behandeld en we geven ze ruimte om zichzelf te ontwikkelen.”

De tweede cyclus van zeven jaar als eindverantwoordelijke bij HAS Hogeschool zal in het teken staan van het nog verder opkrikken van de onderwijskwaliteit. “Een expertisecentrum van kennis en kennisontwikkeling worden en de samenwerking uitbouwen en versterken met bedrijven in de Agri&Food en omgeving”, zegt Pouwels. “Onze studenten profiteren daarvan evenals de bedrijven die op zoek zijn naar jong talent.”

Stapjes erbij


De varkenshouderij vindt hij een prima voorbeeld van een dynamische, innovatieve sector. “Met de inzet van management en techniek weten varkenshouders de productie te verhogen en te verduurzamen. Maar de license to produce zullen ze serieus moeten nemen”, stelt Pouwels. “Er moeten oplossingen komen voor de emissies van geur en fijnstof. Ook wat betreft dierenwelzijn en gezondheid moeten er stappen bij. En dat zal de sector ook moeten laten zien aan de burgers. De HAS geeft graag mede vorm aan deze ontwikkelingen met bijvoorbeeld Lenny van Erp en Joost van de Borne en hun teams: HAS-lectoren precision livestock farming en healthy farming.”

Het gaan verdwijnen van VIC Sterksel vindt hij een gemis. “Het is een leerzame en leuke plek voor onze studenten. Zo’n praktijkonderzoekslocatie is en blijft cruciaal voor het onderwijs en de sector vanwege het ontwikkelen en uitdragen van kennis. Daarom kijken wij onder meer samen met Wageningen U&R naar mogelijkheden voor een nieuwe proefboerderij in ons werkgebied.”

Enorme kans


Een enorme kans is de unieke positie van het varken in de kringlooplandbouw. “Op circulariteit zit de maatschappij te wachten. Neem als sector die rol en je bouwt aan maatschappelijke waardering.”
Pouwels noemt de economie in de varkenshouderij hard. “Niet voor niets kent Jan en alleman de term varkenscyclus. Alleen ‘big is beautiful’ en de laagste kostprijs is achterhaald. De ontwikkeling naar een pluriformere sector is nodig. Er dienen meer concepten met voldoende onderscheidend vermogen te komen. Samenwerken in een keten om zo een sterk en flexibel mogelijk te kunnen opereren.”
HAS Hogeschool draagt daar volgens hem al aan bij. “Enkele studenten varkenshouderij hebben bijvoorbeeld in projecten aan innovatieve kleinschalige alternatieven gewerkt. Hun ervaring en kennis kan doordruppelen in de sector en zorgen voor vernieuwing.”

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Blogs

Stelling

Loading

Weer

 • Woensdag
  17° / 14°
  70 %
 • Donderdag
  17° / 11°
  70 %
 • Vrijdag
  18° / 11°
  50 %
Meer weer