Wereldtoppers+maken+beste+vlees
Achtergrond
©

Wereldtoppers maken beste vlees

“Varkensboeren zijn makers van prachtige en lekkere dingen en zijn in de basis duurzaam bezig. Maar de passie en trots is weinig ontwikkeld bij ’s werelds beste varkenshouders en ik mis Nederlandse varkenshelden”, stelt Bob Hutten, directeur van Hutten exclusieve catering. “Varkensvlees verdient een gezicht. Bouw merken om het beste varkensvlees wereldwijd aan de man te brengen.”

Hutten heeft zo’n vier jaar geleden meermaals tijdens boerenbijeenkomsten gesproken over innovatie en creatie van waarde. Grootschalige initiatieven in Nederland ontplooien om het beste varkensvlees ter wereld te maken en zo de kostprijsspiraal te doorbreken. De kwalificatie ‘beste’ is op te bouwen op basis van tien onderscheidende punten waaronder smaak, gezondheid, dierenwelzijn en klimaat. “Samen met de kennis in Wageningen moet Varkens BV Nederland het toch klaar spelen om tot de wereldtop te kunnen behoren”, stelt Hutten. “Maar clubs van gelijkgezinde varkenshouders formeren kost veel energie en tijd. Ook is communiceren niet de sterkste kant van de sector, waardoor ik nog steeds Nederlandse varkenshelden mis.”

Hardnekkig


Varkenshouders zitten nog steeds vast in het systeem van operational excellence: meer, beter en goedkoper produceren. “Retailers dwingen boeren daartoe”, zegt hij. “Een hardnekkig systeem dat zij zich hebben laten overkomen. Door de negatieve bijeffecten van de intensieve veehouderij richten burgers hun gifpijlen nu op veehouders, terwijl ze als consument nu het minste hoeven te betalen voor veilig en voldoende vlees. Mijn boodschap aan consumenten is dan ook: toon respect voor de makers van varkensvlees en help ze uit dat verstikkende systeem.”

Vlees verder verwerken


Een kans ziet Hutten in het verder verwerken van vlees en bouwen van merken. Transparant produceren van varkensvlees met onderscheidend vermogen waar in de markt behoefte aan is. “Met prachtige stukjes merkvlees kun je waarde toevoegen, communiceren met klanten en ze aan je binden. Ook via mooie verpakkingen”, vindt de directeur van de cateraar uit Veghel. “Italianen en Spanjaarden hebben het wél begrepen, terwijl hier ’s werelds beste varkenshouders actief zijn en veel landbouwkennis voorhanden is. Vertel dat je als Nederland de lekkerste spareribs ter wereld maakt. Alleen al door een goed verhaal kun je extra euro’s uit de markt halen. Kleinschalige concepten zoals Livar vind ik mooi, maar daar verover je de wereld niet mee.”

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Maandag
  2° / 0°
  90 %
 • Dinsdag
  4° / 2°
  85 %
 • Woensdag
  5° / 2°
  85 %
Meer weer