Vergunningen+op+basis+van+PAS+stilgelegd
Nieuws
©

Vergunningen op basis van PAS stilgelegd

Het Europese Hof heeft bepaald dat vergunningverlening op basis van de Programmatische Aanpak Stikstof (PAS) mag. Daarbij moet dan echter worden bewezen dat de stikstofuitstoot op een gebied ook werkelijk daalt. Vergunningen verlenen op basis van berekeningen - zoals nu gebeurt - mag niet meer. Totdat de Raad van State heeft bepaald hoe het wel moet, zullen er geen nieuwe vergunningen worden verleend.

Tot nu toe was het mogelijk om in het kader van PAS voor bepaalde projecten die een bepaalde drempel- of grenswaarde voor stikstofdepositie niet overschrijden, geen individuele toestemming te eisen. Dat kan nu door de uitspraak van het Europese Hof niet meer.

Grondige toetsing vooraf


Er is nu een grondige toetsing nodig die garandeert dat een project geen negatieve gevolgen heeft voor een Natura 2000-gebied. Vooraf moet al bekend zijn dat de maatregelen die bij het project worden genomen een positieve uitwerking hebben. Toetsing achteraf kan niet meer. De verwachting is dat in het voorjaar van 2019 duidelijk zal worden hoe de Raad van State deze eisen bij het gebruik van de PAS gaat invullen.

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Woensdag
  21° / 11°
  10 %
 • Donderdag
  21° / 9°
  60 %
 • Vrijdag
  22° / 14°
  90 %
Meer weer