Stalderen+eisen+mag
Nieuws
©

Stalderen eisen mag

De provincie Noord-Brabant mag stalderen eisen bij een staluitbreiding. De Raad van State heeft op 7 november het beroep verworpen tegen het toepassen van staldering in een bestemmingsplan buitengebied van de gemeente Oirschot. Het is de vraag of dit nu effect heeft op alle staluitbreidingen. In mei heeft de rechtbank in Oost Brabant nog aangegeven dat stalderen bij vergunningaanvragen van vóór 13 juli 2017 in een aantal gevallen niet hoeft.

Bij uitbreiding of nieuwbouw van een bedrijf in Noord-Brabant is stalderen sinds juli 2017 verplicht. Daarbij moet voor iedere 100 vierkante meter aan uitbreiding/nieuwbouw 110 vierkante meter aan stal worden afgebroken in hetzelfde gebied. De provincie wil hiermee een verdere concentratie van vee in delen van Brabant tegengaan en voorkomen dat de leegstand in de agrarische sector nog verder toeneemt. Staldering is onderdeel van een breed pakket aan maatregelen die de veehouderij versneld moet verduurzamen.

Redelijke eis


In de uitspraak van de Raad van State is te lezen dat het toepassen van staldering geen onredelijke eis is. De provincie heeft de noodzaak tot stalderen voldoende onderbouwd en het past binnen de wettelijk kaders. De Raad van State vindt niet dat boeren onevenredig worden bezwaard door de staldering.

Alleen bij aanvragen van vóór 13 juli 2017 lijkt het nu nog mogelijk om onder staldering uit te komen De aanvraag moet dan wel aan alle voorwaarden voldoen en het bouwperceel mag na uitbreiding niet groter zijn dan 1,5 hectare.

 

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Woensdag
  21° / 11°
  10 %
 • Donderdag
  21° / 9°
  60 %
 • Vrijdag
  22° / 14°
  90 %
Meer weer