Strengere+Europese+regels+antibioticagebruik
Nieuws
©

Strengere Europese regels antibioticagebruik

Per 2022 krijgen alle Europese veehouders te maken met striktere regels rondom het antibioticagebruik. Het Europarlement heeft hiertoe op 25 oktober besloten. Er komen in heel Europa dezelfde beperkingen voor preventief gebruik en groepsmedicatie, zoals die nu al in Nederland gelden. Bepaalde antibiotica worden gereserveerd voor humaan gebruik en er gaan eisen gelden voor importvlees.

De nieuwe regelgeving verbiedt preventief gebruik van antibiotica in alle gevallen. Het mag niet als middel worden gebruikt om de prestaties te verbeteren of slechte omstandigheden te verhullen. Antibiotica als groeibevorderaar zijn dan ook al sinds 2006 verboden.

De regels rondom groepsmedicatie worden nu ook aangescherpt, naar Nederlands voorbeeld. Gebruik van gemedicineerd voer, top dressing of drinkwater moet een laatste redmiddel worden. Net als in Nederland moet de dierenarts eerst een diagnose stellen. Daaruit moet blijken dat er een groot risico is dat de infectie zich verspreidt naar de andere dieren en er mag geen andere optie zijn om de ziekte aan te pakken.

Duurt lang


"Voor een aantal Europese landen zal dit een groot verschil met de huidige praktijk worden", reageert John Vonk, voorzitter van de vakgroep varkens van de KNMvD. "Er zijn nu veel landen waarbij er helemaal geen dierenarts aan te pas komt bij een koppelbehandeling. Terwijl we dat in Nederland al lang jarenlang wél doen. Het is wel jammer dat het nog tot 2022 duurt voordat het Europees is ingevoerd."

Vonk had ook nog graag gezien dat de regels nog strenger worden. "In Nederland hebben we het antibioticagebruik flink teruggedrongen met het gebruik van de benchmarkregels. Daar zouden ze in Europa ook nog een voorbeeld aan kunnen nemen."

Reserve antibiotica


De Europese Commissie krijgt de mogelijkheid bepaalde groepen antibiotica te reserveren voor gebruik bij de mens. Ze mogen dan niet meer worden toegepast bij dieren. Ook op dit punt gaat Europa Nederland achterna. Volgens de laatste gegevens zijn er momenteel veel problemen met resistentie tegen ciprofloxacin bij Campylobacter en ook bij Salmonella zijn problemen met resistente bacteriën.

Regels aan import


Belangrijk is dat de nieuwe Europese regels ook gaan gelden bij de import. Per 2022 moeten geïmporteerde vlees- en vleesproducten aan dezelfde eisen ten aanzien van het antibioticagebruik voldoen als voor de Europese veehouders gelden.

Innovatie


Om de ontwikkeling van nieuwe antibiotica te stimuleren, komen er nieuwe regels. De ontwikkelaar van een nieuw ontwikkeld antibioticum kan het middel een langere periode exclusief op de markt brengen. Ook voor investeringen in bestaande antibiotica waardoor ze langer op de markt kunnen blijven, komt een beschermingsconstructie.

 

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Woensdag
  19° / 12°
  10 %
 • Donderdag
  20° / 8°
  60 %
 • Vrijdag
  20° / 14°
  75 %
Meer weer