China+van+noord+tot+zuid+besmet+met+Afrikaanse+varkenspest
Nieuws
©

China van noord tot zuid besmet met Afrikaanse varkenspest

In China is nu ook Afrikaanse varkenspest vastgesteld in de zuidelijke provincie Yunnan. De virusinfectie is nu verspreid van het noorden, oosten tot zuiden. In totaal is het varkenspestvirus nu gevonden in 11 provincies. De verspreiding lijkt niet te stoppen.

Ondanks vervoersverboden voor varkens in diverse provincies heeft het AVP-virus zich kunnen verspreiden naar het zuiden. De kans dat de verspreiding van het Afrikaanse varkenspestvirus binnen China gebeurt door besmette levensmiddelen is dan ook groot. Transport van dieren is zeker niet de enige risicofactor. In totaal zijn er nu meer dan 40 besmettingen vastgesteld. Waarbij algemeen wordt aangenomen dat er meer besmettingen zullen zijn, dan officieel worden gemeld.

Impact op sector

De vraag is wat de impact van AVP op de varkenssector en de varkensvleesconsumptie zal zijn. Tot nu toe zijn volgens de officiële kanalen 200.000 dieren doodgegaan door de ziekte of gedood om verdere verspreiding te voorkomen. Dat is maar een klein aantal gezien de naar schatting ruim 430 miljoen varkens die er in China zijn.
Wel is men in de zuidelijke regio bevreesd voor vervoersverboden. In het zuiden is de varkensvleesconsumptie het hoogste, waardoor import vanuit andere provincies noodzakelijk is.

Ook MKZ

Naast Afrikaanse varkenspest heeft China ook nog te maken met mond-en-klauwzeer, een ziekte die nog veel besmettelijker is. MKZ werd in half augustus gemeld bij varkens. De laatste meldingen zijn de afgelopen weken gemaakt bij rundvee.

België
In België is het aantal met Afrikaanse varkenspest besmette wilde zwijnen gestegen naar 104 (stand 22 oktober).

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Dinsdag
  24° / 12°
  30 %
 • Woensdag
  19° / 15°
  90 %
 • Donderdag
  20° / 13°
  50 %
Meer weer